Nekoliko država želi osnovati prihvat migranata izvan EU: Albanija novi hotspot za migrante?

ilegalni migranti
Postaje li Albanija novi hotspot za migrante? Natuknuo je to austrijski kancelar Sebastian Kurz, istaknuvši da Austrija s nekoliko država radi na tome da se osnuje prihvat migranata izvan Unije, gdje bi im bila pružena zaštita, ali ne i mogućnost za bolji život. Istodobno, zajedništvo koje zaziva Europska unija oko tog pitanja, u slučaju Italije i Francuske došlo je na veliku kušnju nakon svađe oko jednog broda s migrantima.

U luku Katanija na Siciliji uplovio je brod talijanske obalne straže s gotovo tisuću migranata na kojem je dvjestotinjak djece. Mnogi su na put krenuli s roditeljima, a najmlađe dijete ima tek tri mjeseca. Dio migranata bio je i s broda liječnika bez granica kojem su prvo malteška, a potom i talijanska vlada zabranile iskrcavanje. To je razljutilo Francusku.

"Ovo pokazuje cinizam i neodgovornost talijanske vlade usred dramatične humanitarne situacije", izjavio je glasnogovornik francuske vlade Benjamin Grivaux.

Talijani tvrde kako oni ne mogu biti jedini hotspot. Talijanski ministar unutarnjih poslova, Matteo Salvini naglasio je kako bi se talijanska granica trebala čuvati u paketu s granicama Unije, a ne da je sve na Italiji. S njim se slaže njegov njemački kolega Horst Seehofer koji se danas sastao s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

"Talijanski ministar vanjskih poslova izrazio je želju da Rim, Beč i Berlin snažnije surađuju na razini ministarstava unutarnjih poslova kako bi lakše svladali izazove poput sigurnosti, terorizma i migracije. Ja sam to prihvatio" rekao je njemački ministar unutarnjih poslova.

Stvaranje nove osovine možda će značiti i da će se ostvariti plan o kojem nagađaju austrijski mediji, a to je da će Albanija postati novi hotspot. Izjave austrijskog kancelara idu u tom smjeru Horst Seehofer.

"Migranti koji dolaze u Italiju onda putem graničnog prijelaza Brenner dolaze u Austriju. Oni koji ne žele ostati tu odlaze dalje u Njemačku. Zbog toga regionalna suradnja ima smisla", zaključio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je za ORF potvrdio kako Austrija surađuje s nekoliko zemalja kako bi se osigurao prihvat migranata izvan Unije. Tvrdi da je to projekt na kojem Austrija radi s malim brojem država zbog povjerljivosti i učinkovitosti.