UMALO STRADALA POLICAJKA Migranti iz BiH našli novi nasilni način ulaska u Hrvatsku

Hrvatska policija
ARMIN DURGUT/PIXSELL

Ilegalni migranti koji preko Bosne i Hercegovine pokušavaju doći do Europske unije počeli su pribjegavati nasilnim prelascima granice s Hrvatskom, u koju ulaze motornim vozilima u punoj brzini preko graničnih prijelaza i pritom bježe od policije.

Tu informaciju potvrdila je Granična policija BiH te hrvatski MUP, uz konstataciju kako je nova taktika ilegalnih migranata zabilježena od početka ove godine, od kada je u pokušaju ilegalnog prelaska granice zaustavljeno oko 1600 migranata.

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokušava zaustaviti, pišu Hina i HRT.

Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje, gdje je i najveća koncentracija migranata koji pristižu preko Srbije i Crne Gore.

Dva slučaja nasilnog prelaska granice zabilježena su na prijelazima namijenjenim lokalnom stanovništvu, prenosi portal Klix.

U očitovanju MUP-a Hrvatske stoji kako su metom ilegalnih migranata postali prijelazi Bogovolja - Hadžin Potok, Pašin Potok - Zagrad i Kordunski Ljeskovac - Tržačka Raštela. U jednom od takvih slučajeva pokušaja nasilnog prelaska granice na području Slunja zamalo je ozlijeđena policajka.

"Na graničnom prijelazu bila je policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen", priopćio je hrvatski MUP navodeći kako u suradnji s Graničnom policijom BiH sada poduzima mjere kako bi se spriječilo nove pokušaje nasilnog prelaska granice.

Granična policija BiH potvrdila je kako je do sada uhitila više osoba koje su sudjelovale u ovakvim incidentima te kako već poduzima dodatne mjere, uključujući zajedničke policijske ophodnje.

Granična policija BiH ima kronični nedostatak ljudi i opreme i teško se nosi s problemom ilegalnih migracija. Europska je unija za potrebe te agencije u ovoj godini osigurala donaciju od 6,4 milijuna eura, a vlasti u BiH otvorile su i pregovore s Agencijom za europsku obalnu i graničnu stražu (FRONTEX) kako bi se postigao sporazum o angažiranju policajaca iz EU radi učinkovitije kontrole ilegalnih migracija.