Međunarodni kazneni sud u Den Haagu se raspada

18.11.2016

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o odbijanju Rusije da sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije sada treba o tome obavijestiti generalnog tajnika UN-a. Rimski je statut osmišljen uz sudjelovanje Rusije i usvojen na Diplomatskoj konferenciji opunomoćenih predstavnika pod okriljem UN-a 1998. u Rimu. Stupio je na snagu 1. srpnja 2002., a Rusija ga je potpisala 13. rujna 2000. Sjedište je suda u Haagu, a to je tijelo nadležno za suđenja za međunarodna kaznena djela, kao što su genocid, agresija, zločini protiv čovječnosti, počinjena na teritoriju ili od državljana država koje su pristupile sudu.

Prema mišljenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Međunarodni kazneni sud nije opravdao nade koje su polagane u njega i nije postao neovisno pravosudno tijelo s autoritetom. Nekoliko afričkih zemalja također je najavilo da će se povući iz MKS-a. Predsjednik skupštine država potpisnica Rimskog statuta Sidiki Kaba je iz Den Haaga pozvao Rusiju da ne ode.

Samo nekoliko sati prije ruske objave, Kaba je upozorio na različita mjerila, a Rusija pred Vijećem sigurnosti UN-a blokirala nekoliko pokušaja iznošenja sirijske problematike na tom sudu. "Sud prolazi teško razdoblje, ali vjerujem u snagu konstruktivnog dijaloga u okviru skupštine", konstatirao je senegalski ministar pravosuđa. Na afričkom bi kontinentu domino-učinak mogle slijediti Kenija, Namibija i Uganda, a Sudan je krajem listopada pozvao sve afričke zemlje da napuste MKS.

glas-slavonije.hr

loading...