Haradinaj je ponovno uhićen, ovaj put u zračnoj luci Basel-Mulhouse

Haradinaj, europski uhidbeni nalog, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Srbija
Kosovo je u četvrtak zatražilo od Europske unije da na Srbiju, kandidatkinju za članstvo, izvrši pritisak i odustane od međunarodnog uhidbenog naloga za bivše kosovske borce, uključujući i uhidbeni nalog za bivšeg premijera Ramusha Haradinaja koji je ovaj tjedan uhićen u Francuskoj.

Haradinaj je uhićen u srijedu u zračnoj luci Basel-Mulhouse na istoku Francuske na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija, iako je taj kosovski dužnosnik, protiv kojeg je Haški sud (ICTY) vodio proces zbog navodnih ratnih zločina tijekom sukoba 1998-99, oslobođen 2008. nakon što mu je suđeno po 37 optužnica i zatim je ponovo oslobođen na prizivnom sudu 2012.

Vlada u Prištini i oporbeni čelnici Kosova smjesta su pozvali na obustavu pregovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji se vode uz posredovanje EU-a. Ti su pregovori preduvjet za obje zemlje u procesu približavanja punopravnog članstva.

Iz sigurnosnih izvora se doznaje da je Srbija izdala međunarodne uhidbene naloge za oko 20 Kosovara, većinom bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (UCK).

»S ovakvim primitivnim postupanjem, Srbija ne samo da šteti duhu dijaloga u cilju dobrosusjedskih odnosa, već također pokazuje da je destabilizirajući čimbenik u cijeloj regiji i stoga bi međunarodni partneri trebali biti ozbiljno zabrinuti«, kazala je kosovska ministrica zadužena za dijalog sa Srbijom pod okriljem Unije.

Hina