GSSuBiH na 70.Kongresu ICAR-a u Chamonix-u

gss
Preko 500 sudionika Kongresa iz svih krajeva svijeta sudjelovalo je na ovom najvažnijem događaju u spasilačkom svijetu na kojem se govorilo o najnovijim tehnikama spašavanja.

Top tema Kongresa je bila-utjecaj globalnog zatopljenja na povećanje broja prirodnih katastrofa. Radilo se po komisijama, za lavine, kopneno spašavanje, medicinska komisija, komisija za lavine i podkomisija za trening potražnih pasa.

Kao i svake godine, niz zanimljivih prezentacija ponuđen je spašavateljima od strane eminentnih spasilačkih stručnjaka koji u svojim labaratorijima i na terenu ispituju i testiraju nove proizvode i nove tehnike u spašavanju i unaprijeđuju dosadašnje.

GSSuBiH planira dogodine, na sljedećem Kongresu ICAR-a koji se planira održati u Poljskoj, prezentirati inovativne alate za vođenje potraga koji su razvijeni u našem Savezu, u suradnji sa HGSS Hrvatske.

Na masivu Mt. Blanc-a, na Helbroneru (na 3400m.n\v.) je održan workshop-radionica na kojoj su uvježbavane medicinske procedure, spasilačke tehnike, helikopterske procedure, lavinske potrage...

Na završnoj vježbi, domaćini su demonstrirali vrlo složenu proceduru noćne evakuacije iz stijene, koristeći dva spasilačka helikoptera.

gss.ba