Građani u nevjerici, odluka rigorozna: u čitavoj državi ukinut će Facebook na punih mjesec dana!

Facebook, Facebook
Vlada Papue Nove Gvineje objavila je kako će svim svojim će građanima onemogućiti pristup Facebooku na punih mjesec dana - vremenski je to rok koji ima je potreban za, kako navode, evaluaciju spomenute platforme i uklanjanje lažnih vijesti i profila te preispitivanje koristi koju Facebook nudi. Osim toga, analizirat će se način na koji tamošnji građani koriste ovu društvenu mrežu.

"Prikupit ćemo informacije o korisnicima jer želimo stati na kraj onima koji se skrivaju iza lažnih profila, kao i onim koji dijele sadržaje pornografskog karaktera. Točan datum početka ove privremene restrikcije još trebamo odlučiti, ali jednostavno ne možemo i ne želimo dopustiti da se Facebook u granicama naše države nastavi zloupotrebljavati ", rekao je ministar financija Papue Nove Gvineje, Sam Basil, prenosi Post Courier.

Papua Nova Gvineja nije izolirani slučaj azijske zemlje u kojoj je Facebook postao problem - tako je u Šri Lanki i Mjanmaru Zuckerbergova platforma primila val kritika zbog navodne uloge u širenju mržnje pa su je tamošnji mediji prozvali "čudovištem".

I nije stalo na tome. Naime, u Šri Lanki su Facebook, WhatsApp i Instagram zabranjeni uz objašnjenje kako se radi o platformama koje su korištene za poticanje mržnje i nasilja prema stanovništvu muslimanske vjeroispovijesti. Broj incidenata usmjeren prema spomenutoj populaciji je porastao do te mjere da je u zemlji proglašeno izvanredno stanje.

Ostaje vidjeti što će donijeti "evaluacija" u Šri Lanki.