Iz Vatikana poručili: 'Došlo je do dramatičnog porasta demonskih aktivnosti'

Vatikan, egzorcizam
Iz Vatikana poručuju kako je posljednjih godina bitno porastao broj onih koji smatraju da ih je opsjeo vrag. Stoga će se na jednom papinskom fakultetu u Rimu uskoro po 13. put održati tečaj za egzorciste, piše Deutsche Welle.

Makar je to izazvalo i veliku pažnju, služba za odnose sa javnošću Vatikana podsjeća kako je taj tečaj namijenjen isključivo svećenicima koji žele obnoviti svoje znanje o istjerivanju nečastivog. I iz Vatikana se tvrdi kako se od početka ovoga stoljeća broj molbi za izbavljenjem od nečastivog utrostručio.

"Svijet egzorcizma nije jednostavan. Katolička teologija je zanemarila tu svoju zadaću jer ne izgleda da je na razini racionalističkog svijeta današnjice", kaže profesor na sveučilištu Regina Apostolarum, Pedro Barrajon.

Svake godine samo u Italiji oko 500 osoba potraži pomoć egzorcista. Irski katolički svećenik Patrick Collins, inače poznati egzorcist, također kaže da je u nekoliko proteklih godina imao više posla zbog "dramatičnog porasta demonskih aktivnosti". Neka vrsta egzorcizma postoji i u mnogim drugim vjerama, a u pravilu se radi o obrednom istjerivanju zlih duhova iz živih bića, ljudi ili predmeta, sve u cilju čišćenja i ozdravljenja.

Ovlast za provedbu egzorcizma Crkva izvodi se iz Novog Zavjeta gdje je i Isus naredio nečastivom neka odstupi, piše Deutsche Welle i dodaje da se obred sastoji od molitvi i formulacijama blagoslova i zavjeta, piše Deutsche Welle.