BISKUPSKA SINODA U VATIKANU Mons. Petar Palić susreo se s Papom Franjom

Petar Palić i papa Franjo VAtikan
KTA

Prijepodnevnim zasjedanjem radnih skupina, tzv. „circoli minori“ u subotu, 7. listopada 2023., završen je prvi radni tjedan XVI. redovne Opće skupštine biskupske Sinode.

Na Sinodi sudjeluju i trojica hrvatskih biskupa: zagrebački nadbiskup metropolit mons. Dražen Kutleša, koga je kao člana Sinode imenovao papa Franjo, u ime Hrvatske biskupske konferencije pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić i uime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mostarsko-duvanjski biskup i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, izvijestio je za Katoličku tiskovnu agenciju biskup Palić.

Budući da pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, kojega su biskupi BK BiH na svom 86. redovitom zasjedanju održanom 21. i 22. ožujka 2023. u Mostaru izabrali za svoga delagata, nije mogao sudjelovati na Sinodi zbog zdravstvenih razloga, u Vatikan je na zasjedanje stigao biskup Petar Palić kojega su biskupi na spomenutom zasjedanju izabrali za zamjenika, a to potvrdio i Sveti Otac.

Više od 360 članova Sinode s pravom glasa raspravljaju o brojnim temama o budućnosti Crkve na temelju radnog dokumenta (“Instrumentum laboris”) koji je prethodno sastavljen iz globalnog sinodalnog procesa.

Sinodska savjetovanja, koja su otvorena u srijedu, 4. listopada 2023., u velikoj vatikanskoj dvorani za audijencije, dvorani Pavla VI., koja je pretvorena u sinodsku dvoranu s 35 okruglih stolova, odvijaju se naizmjenično u plenumu i u radnim skupinama („circuli minori“) od po 10 do 12 osoba. U koordinaciji generalnog tajnika Sinode kardinala Maria Grecha i glavnog izvjestitelja Sinode kardinala Jean-Claudea Hollericha te uz sudjelovanje vlastite komisije, konzultiranih teologa i drugih stručnjaka kao i samih članova Sinode, za kraj Sinode priprema se sažeto izvješće o višetjednim savjetovanjima.

Kako je već u četvrtak, 5. listopada 2023. najavio dr. Paolo Ruffini, predsjednik Komisije za informiranje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, privremeni rezultati radnih skupina neće biti objavljeni na kraju prvog tjedna konzultacija. Oni će biti predstavljeni isključivo na plenarnom zasjedanju Sinode i u pisanom obliku proslijeđeni Tajništvu Sinode i uključeni u pripremu konačnog sažetog izvješća Sinode. Dr. Ruffini se osvrnuo na riječi pape Franje koji je dan ranije zamolio novinare da se tijekom sinode “suzdrže od javnog govora”.

Na općim skupštinama redovito sudjeluje i sam papa Franjo s kojim se sudionici Sinode imaju prigodu susresti i porazgovarati, dok u radnom dijelu radnim skupinama pomažu stručnjaci. Tako je i biskup Petar Palić imao prigodu za kraći susret s papom Franjom.