Biskupi iz Hrvatske i Slovenije na zasjedanju u Banja Luci

Osim biskupa BK BiH, na trodnevnom skupu sudjeluju i delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. U pozdravnom govoru monsinjor Komarica kazao je da će se na ovom zasjedanju pozabaviti snažnim poticajima za izgradnju sigurnije i, kako kaže, čovjeka dostojne budućnosti, te naročito za pružanje pomoći porodici i mladima, piše slobodna dalmacija.

Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušati izvješća svojih delegata s raznih susreta te odrediti svoga delegata na predstojećoj Biskupskoj Sinodi kao i na drugim susretima na međunarodnoj razini.

Razmotrit će i najvažnije pristigle dopise kao i prijedlog plana Pastoralne godine u akademskoj godini 2011./2012 na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.
Kardinal Vinko Puljić će upoznati nazočne biskupe s tijekom priprema za svečani čin beatifikacije Drinskih mučenica, 24. rujna 2011. u Sarajevu.

Biskupi će, između ostalog, razmotriti i prijedloge u vezi sa što boljom koordinacijom dijecezanskih Caritasa i Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij, upoznat će biskupe s počecima djelovanja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

Drugog dana zasjedanja, s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico. Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije u petak, 15. srpnja biskupi će sudjelovati na Misnom slavlju u 10 sati.
Euharistiju će predstaviti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputit će pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren.

Ovim Misnim slavljem bit će obilježena 130. obljetnica ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u BiH.