FOTO  Premijer Milanović sastao se s Dačićem u Beogradu

Na ovaj posjet gleda se kao na "zatopljenje" odnosa između dvije države koje su se "udaljile" nakon odlaska bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića s vlasti i hrvatskog priznanja Kosova.

Iz Srbije su dolazile i oštre reakcije nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prvi sastanak visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije nakon mnogo vremena dogodio se u Dublinu, gdje su razgovarali hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić.

Nema intoniranja himni, kao ni postrojavanja vojske

Posljednjih tjedana srpski premijer Ivica Dačić dijelom je promijenio retoriku prema Hrvatskoj te je izjavljivao da Srbija s Hrvatskom mora surađivati te da je Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neke druge zemlje.

Današnji susret nije službeni, nego radni tako da nije bilo intoniranja himni i postrojavanja vojske.

- Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji - rekao je Dačić u danima pred susret u Beogradu.

Tekst: vecernji list, foto: vlada RH