Predstavljen Izborni program HDZ BiH "12 za 12-tu"

Program je predstavila dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, koja je istaknula kako je on podijeljen na 12 cjelina koji uključuju: Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH, Hrvatske branitelje, Obrazovanje, crkvu, kulturu, šport i medije, Skrb za djecu i mladež, Ekonomiju i ostvarenje radnih mjesta, Nulta tolerancija prema korupciji i kriminalu, Malo i srednje poduzetništvo, Razvoj ruralnih područja, Lokalnih infrastruktura, Prostorno uređenje i skrb za okoliš, Zdravstvo i socijalnu skrb, te Europu i europske projekte. Govoreći o dijelu programa koji se odnosi na Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH, Krišto je kazala kako je HDZ BiH uradio Prijedlog novog ustava BiH zasnovanog na načelima pariteta, rotacije i konsenzusa te na načelima koja osiguravaju primjenu najviših demokratskih prava utemeljenih na međunarodnim načelima i standardima. "U Prijedlogu ustava se uvođenjem najnižih kvota zastupljenosti konstitutivnih naroda i građana, te posrednim načinom izbora dužnosnika u tijela vlasti pokušalo doći do optimalnih rješenja kojima bi se omogućili sadržajni oblici majorizacije i diskriminacije. Predloženi model poziv je na međusobni dijalog jer samo u ozračju međusobnog uvažavanja možemo doći do kvalitetnih rješenja koja su u ovom trenutku jako važna, kako za opstojnost, tako i za budućnost BiH", kazala je Krišto.

Predstavljajući dio programa koji obuhvaća ekonomiju i ostvarenje radnih mjesta Krišto je kazala kako taj dio programa potiče državu na investiranje i omogućavanje investicija. Po njenim riječima taj proces bi trebao pokrenuti potrebu za radnom snagom i stvaranjem novih poduzeća, sa svrhom povećanja stope zaposlenja. Krišto je naglasila kako će se HDZBiH i dalje zalagati za imenovanje neovisnog državnog tužitelja za borbu protiv korupcije, za suradnju s europskim državama u suzbijanju i sprječavanju organizirane kriminalne djelatnosti i korištenje pozitivnih pravnih rješenja drugih zemalja. Završavajući svoje izlaganje Krišto je kazala kako su opredjeljenja HDZ-a BiH europske integracije. "HDZ BiH zalagat će se za osnivanje stručnih timova sa svrhom idejnoga osmišljavanja, kreiranja i realizacije razvojnih projekata radi iskorištenja dostupnih sredstava iz EU fondova", kazala je Krišto. Tijekom predstavljanja Izbornog programa nazočnima se obratio i predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović koji je istaknuo kako je program HDZ-a BiH zapravo kontinuitet nečega čime se stranka bavi dva izborna ciklusa. "Ako bi pogledali naša protekla dva sabora, sve programske deklaracije i sve izborne akte koje smo tada usvajali s jasnim dugoročnim strateškim odrednicama, i tada smo poslali vrlo jasnu poruku. Na žalost puno onoga što je cilj HDZ-a nismo uspjeli zajednički realizirati zbog toga smo i ovaj Izborni program uvjetno počeli i završili s onim krucijalnim i globalnim što nam je potrebno. Prije svega riječ je o reformi Ustava BiH koja bi osigurala da ova država započme normalno funkcionirati i završava se s Europskom unijom, odnosno putem gdje BiH jednino može vidjeti svoju budućnost kao moderne organizirane europske države", kazao je Čović. On je naglasio kako je svjestan činjenice da će tijekom izborne kampanje biti dosta iskušenja ali kako na ta iskušenja predstavnici HDZ-a BiH trebaju odgovoriti na primjeren način uvažavajući Kodeks ponašanja, te kako će ih upravo to odvojiti od drugih kao stožernu stranku hrvatskog naroda. "Želim istaknuti kako razumijemo vrijeme u kojemu pravimo ovu kampanju i u kojem će se održati izbori, možda se oni i posljednji put održavaju na ovakav način. Pravimo kampanju u vrijeme kada ovu zemlju, regiju i svijet pogađa gospodarska kriza moramo se u tome duhu tako i ponašati. Uvjerljivo moramo dobiti ove izbore.

Želimo ostvariti maksimum koji se uopće može postići unutar jednog naroda, želimo ostvariti apsolutnu jednakopravnost našeg naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH", kazao je Čović. Također, on je naglasio kako predstavnici HDZ-a BiH žele europsku BiH u kojoj će Hrvati ustavno biti jednaki s druga dva naroda."Vjerujem kako je to svima jasno i sa zapada i sa istoka, vjerujem kako je jasno da vise nikada nikome ne smije pasti na pamet da bez legitimnih predstavnika Hrvata prave vlast na bilo kojoj razini jer su eksperimenti od prije deset godina i koji su se ponovili unazad dvije godine otežali i ovako teško stanje u normalnom funkcioniranju BiH", zaključio je Čović. Na upit novinara koliko HDZ BiH ima kandidata za načelnika općina Krišto je kazala kako ta stranka ima u svim općinama kandidate za načelnike i kandidate za općinska vijeća, te kako je HDZ BiH u nekim općinama gdje su Hrvati manje zastupljeni napravila koalicije ali kako i u tim općinama ima svoje kandidate. "Uvelike vjerujemo u uspjeh HDZ-a BiH i naših kandidata na svim prostorima gdje su hrvati većina, očekujemo kako ćemo imati i načelnike i veliku većinu vijećnika", kazala je Krišto. Današnji skup je pozdravio i glavni tajnik HDZ-a Republike Hrvatske Milijan Brkić te uputio potporu sestrinskoj stranci na predstojećim izborima.

On je prenio pozdrave predsjednika HDZ-a Hrvatske gospodina Tomislava Karamarka, te je istaknuo kako njegova stranka prati stanje u BiH i rad HDZ BiH. - Mi smo jedan narod i prijateljski odnosi su neupitni. Drago mi je vidjeti kako postoji jedinstvo vodećih hrvatskih stranaka u BiH kada su u pitanju teme koje se odnose na status Hrvata u BiH. Uvjeren sam kako je pred HDZ BiH pobjeda na izborima - poručio je Milijan Brkić. D odao je kako ga veseli činjenica kako je prva točka u izbornom programu Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH, te kako su pitanja branitelja stavljena na drugo mjesto. - Da nije bilo naših branitelja danas ne bi imali ovo što imamo - poručio je Brkić i izrazio uvjerenje u odličnu suradnju dvije sestrinske stranke u budućnosti.