Polančec osuđen na 15 mjeseci zatvora

Zagrebački županijski sud proglasio je krivim i osudio na godinu dana zatvora vukovarskog odvjetnika Petra Miletića, kojem je Polančec isplatio pola miliona kuna za nepotrebnu stručno-pravnu studiju.

Miletić se dvije godine ne smije baviti odvjetništvom, a i on i Polančec dužni su da vrate pola miliona kuna - prenose hrvatski mediji.

Opisujući presudu, sudac Ivan Turudić saopćio je da je ova odluka od izuzetne važnosti, jer pokazuje da se protivpravno ponašanje ne može opravdati političkom odlukom.

Polančec je u svoju odbranu rekao da nije napravio ništa loše, jer je isplatom pola miliona kuna za nepotrebnu stručnu studiju Petru Miletiću radio u interesu države i na nalog bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je tražio rješavanje "važnog pitanja sa što manje novca".

Polančec je naveo i da je sporna studija bila zatražena od vukovarskog odvjetnika Miletića ne bi li mu se obeštetili honorari koje je izgubio, jer su nezadovoljni radnici tvornice "Borovo" srpske nacionalnosti odustali od tužbe.

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu na presudu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade, protiv kojeg su podignute još dvije optužnice i pokrenuta istraga u slučaju "HEP".

USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) je protiv Polančeca podigao optužnicu pod sumnjom da je za nepotrebnu studiju od 19 stranica vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola miliona kuna. Studiju je naručilo Ministarstvo privrede na čijem je čelu tada bio Polančec, a njome se želio riješiti problem radnika Borova srpske nacionalnosti kojima se, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćivale plaće i otpremnine.

srna