Platforma SDP još više slabi položaj Hrvata?

Prema njegovim riječima, kada se radi o nacionalno važnim pitanjima, jedina pozitivna klauzula jeste da zakoni koji bi omogućavali brže približavanje BiH EU ne bi mogli biti blokirani u Parlamentarnoj skupštini BiH korištenjem entitetskog veta.

Istovremeno bi se u federalnoj i Vladi Republike Srpske, kao i Vijeću ministara BiH uvela obveza da za "prolaz" određenog zakona treba podrška makar jednog ministra iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Sugovornik "Večernjaka" dodaje da dokument SDP-a predlaže da se zastupnici za Dom naroda biraju iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čime bi, ocjenjuje, Hrvati izgubili mogućnost utjecaja na gornji parlamentarni dom.

"Iz takvog 'kluba Hrvata' koje bi očito birali gotovo isključivo srpski i bošnjački dužnosnici birao bi se član Predsjedništva BiH, što znači da bi u piramidi biranja bila samo drugačije potvrđena praksa u posljednja dva izborna kruga prema kojoj su Hrvatima člana Predsjedništva izabrali Bošnjaci", navodi "Večernji list".

Uz ocjenu da se radi o "izvjesno lažnom obećanju" navodi se najava SDP-a da bi ustavna reforma obuhvatila i novo teritorijalno uređenje BiH ako se za to ukaže potreba.