O formiranju Vlade danas u Sarajevu razgovarali Dragan Čović i Bakir Izetbegović

čović izetbegović

Dogovoreno je da Izetbegović danas razgovara sa Željkom Komšićem, predsjednikom DF-a, kojem će biti prenijet konačan stav SDA i HDZ-a o prevazilaženju problema u vezi neustavne nacionalne preraspodjele pozicija u Vladi FBiH, ali i u Vijeću ministara BiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, kazao je novinarima da najdalje 31. ožujka, u utorak možemo imati i Vijeće ministara i Vladu FBiH kao i budžet u FBiH.

"Drugim riječima, da ne izađemo iz trećeg mjeseca, a ne formiramo vlast. Svi ćemo telefonski razgovarati da otklonimo izmišljene probleme oko nacionalnih struktura koje je evidentno neko vještački unio u čitav proces da bi s blokiranjem vlasti nastavio. Svaka od strana je i prije potpisivanja predsjednika i potpredsjednika FBiH trebala kazati šta je sporno, a ne doći na Zastupnički dom pa onda otvoriti to pitanje", rekao je danas okupljenim novinaraima Čović.

On je istaknuo da HDZ ostaje pri zahtjevu od pet Hrvata i jednog Srbina koje je ponudio u Vladu FBiH, ali nije isključio mogućnost izmjene nekih kandidata.

"Mi smo predložili pet Hrvata i jednog Srbina, da čujemo što je tko drugi predložio i vidjet ćemo imamo li ustavnih problema. Ja mislim da nemamo. Tehnički se do 31. ožujka može realizirati bez problema i dogovor i potvrđivanje Vlade FBiH i budžet. Ako treba nešto promijeniti treba reći šta je problematično i korigirat ćemo. Samo je pitanje da li to neko stvarno želi. Mi ćemo vrlo jasno staviti do znanja ako želimo s ovom koalicijom ići u formiranje vlasti rok je 31. ožujka, a poslije toga ove koalicije nema, da budemo jasni. Mjesec dana ne znamo šta je problem", zaključio je Čović.

Foto: Ilustracija