Nema više kolektivnih odmora, bh. zastupnici će raditi i u kolovozu

Sedam sjednica

Pritisnuti brojnim rokovima i nagomilanim dokumentima, državni parlamentarci krenuli su sa serijom zasjedanja na kojima se u pravilu nalazi više od 30 točaka dnevnog reda. Od 20. svibnja, kada je konstituiran, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zakazao je čak sedam zasjedanja. U demokratskoj povijesti BiH ne pamti se da je ovo tijelo tijekom jednog mjeseca održalo tri redovita zasjedanja, a upravo se to dogodilo i u lipnju i u srpnju ove godine.

Piše: Eldina Medunjanin / Večernji list

Unatoč intenzivnom radu u protekla dva mjeseca, u javnosti dominira stav da se parlamentarci nemaju razloga odmarati, jer skoro polovinu 2011. godine ništa nisu radili. Zbog toga i ne čudi što su i u samom Parlamentu neodlučni oko toga trebaju li i koliko vremena provesti na odmoru. U kolovozu će, čini se, biti održana samo jedna sjednica, i to pred kraj mjeseca, a prethodit će joj zasjedanja parlamentarnih povjerenstava. -Zasad smo razgovarali o zasjedanju Zastupničkog doma koje bi trebalo biti 25. kolovoza, a sve odluke donosit će se na Kolegiju, objasnio je predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović.

Odlazak na odmor

Da će javnost burno reagirati na kolektivni godišnji odmor parlamentaraca, smatraju i u većini drugih stranačkih klubova, ali dodaju kako to ne mora imati nikakva utjecaja na učinkovitost vlasti. Predsjednik Kluba SNSD-a Drago Kalabić kazao je da će vjerojatno godišnji odmori biti korišteni do 20. kolovoza.

-Odlazak na godišnji odmor je periferno pitanje. Najlakše je donijeti demagošku odluku da se ne ide na odmor, a zapravo ništa ne raditi. Naravno da priča o odmoru nije popularna u ovom vremenu, ali isto tako ne postižemo ništa time ako ukinemo odmor, a ne uradimo ništa zbog čega su nas građani birali na izborima. Dakle, važno je postići rezultate, a ne deklarativno se odreći odmora, ustvrdio je Kalabić.