Mile Lasić: Politika SDP-a nema nikakvog smisla i kratkog je daha, izazvat će nemire u F BiH

- Takav pristup, koji znači zaobilaženje bilo koje stranke s nosećim i velikim legitimitetom, je nemoguć. To je isto kao da netko zaobiđe SNSD u RS, takva vlast se ne može sastaviti - kaže on.

Kako gledate na to što je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija najavio koaliciju u kojoj bi bile zaobiđene dvije najjače hrvatske stranke u novoj vlasti?

Ovakav SDP, koji negira šareno-tigrovsku kožu BiH i situaciju u kojoj smo podijeljena društva i podijeljene javnosti, ne vidim da je alternativa. Optužujem SDP zato što se nadmudruje politikom nametanja modela koji je prevladan. Moramo izgraditi integrativni - konsocijacijski model oko kojeg ćemo se okupiti. Takav pristup, koji znači zaobilaženje bilo koje stranke s nosećim i velikim legitimitetom, je nemoguć. To je isto kao da netko zaobiđe SNSD u RS, takva vlast se ne može sastaviti. Politika SDP-a nema nikakvog smisla, ona je politika kratkog daha i apsurdno je da se zaobiđe stranka koja je dobila preko 60 posto legitimiteta na proteklim izborima kao što je to HDZ BiH.

Šta mislite da će se dogoditi ako ipak dođe do toga?

Ako dođe do koalicije na razini BiH bez hrvatskih stranaka, doći će do meteža i do nemira. Takva vrsta koalicije bez vodeće hrvatske stranke ne može funkcionirati. To je neracionalno i ta takozvana "alijansa dva" mora završi neuspjehom. Moraju se poštovati četiri izabrana pobjednika, to su pored SDP-a i SNSD, ali i SDA i HDZ BiH. Oni su dobili izbore, ako je HDZ BiH dobio preko 60 posto legitimiteta kod Hrvata, onda ga treba poštovati. Radi se o koncentracijskoj vladi na razini BiH, koja će zapisati onoliko reformi koliko je u stanju provesti, to je bolje nego eksperiment koji će se obiti o prvom velikom prijedlogu mjera o Parlamentu BiH.

Jesu li po Vašem mišljenju Hrvati ravnopravni?

Hrvati nisu u svim elementima jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. To se zna, pitanje je kako doći do toga da se Hrvati u BiH osjećaju jednakopravnim. Oni koji zagovaraju formiranje federalnih jedinica, a pri tome nemaju podršku svojih koalicijski partnera, u stvari bacaju te ideje u vjetar.

Što je potrebno uraditi da se to promijeni?

Treba, prvo na srednjoj razini vlasti u FBiH, pa na svim razinama na kojima Hrvati participiraju, omogućiti zaštitu prava, koju bi Hrvati također bili dužni vratiti tamo gdje su većina. U principu se zna da je moguće da se zaštiti svaka manjina, da se ne preglasava kod ključnih pitanja identiteta, vjere, nacije i jezika.

Često se spominje formiranje trećeg hrvatskog entiteta u BiH, što Vi mislite o tome?

Potrebno je imati svijest o tome da se BiH mora pregraditi tako da bude po mjeri svih. Pri tome Republika Srpska ne mora biti manja, može biti i veća, ali mora biti drugačija. Potrebno je vlast preurediti bez dodatnih teritorijalizacija, ali s institucionalnom ravnopravnošću, po kojoj će biti zaštićeni i Hrvati u RS. Isto tako bi morali biti zaštićeni Srbi u Mostaru, kojih jedva da ima i koji se trebaju vratiti tamo gdje su prije živjeli. Tu se radi o ugrađivanju institucionalne ravnopravnosti na svim mogućimrazinama, bez nekih velikih dodatnih teritorijalnih pretumbacija.

Politički krugovi u Sarajevu nisu za to?

To se oni igraju gluvih telefona. U ovoj zemlji se ne zna tko u koga udara, treba se dogovoriti što je ova zemlja sa svom svojom izlomljenom prošlošću. Krajnje je vrijeme da racionalni, europski interesni pristup bude ugrađen u predstojeće ustavne promjene koje će biti priprema za euroatlantske integracije. Sada nema racionalnog, Federacija BiH nameće patriotizam u kojem se Hrvati ne nalaze.

Jesu li Željko Komšić i Emil Vlajki legitimni predstavnici Hrvata?

Željko Komšić ima legitimitet, ali on nije dobijen iz volje hrvatskog naroda. SDP negira da postoji "fenomen Komšić", a to postoji u tome što se hrvatskoj zajednici u BiH uvijek može nametnuti član Predsjedništva BiH o kojem odlučuje netko drugi, a ne Hrvati. Izbor Komšića za člana Predsjedništva BiH je dodatna radikalizacija hrvatske političke scene u BiH. Što se tiče RS izabrani potpredsjednik RS Emil Vlajki je jedna karikatura, nedonošče političkog sistema, nema veze s Hrvatima i hrvatskim interesima.

Glas Srpske