FOTO  Kako (ne)dobiti posao u državnoj službi?!

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

Po provedenom natječaju i obavljenom testiranju, direktor Porezne uprave na radno mjesto imenuje drugoplasiranog s Liste uspješnih kandidata, unatoč mišljenju Agencije za državnu službu F BiH kako je to imenovanje nezakonito.

Naime, nakon provedene procedure Javnog natječaja za radno mjesto stručni savjetnik za javne prihode i registraciju obveznika uplate doprinosa u Županijskom poreznom uredu Mostar - Porezna ispostava Neum-Ravno, direktor Porezne uprave F BiH na navedeno radno mjesto postavlja S. K., kao drugog kandidata s Liste uspješnih kandidata na Stručnom ispitu.

Iz Obavijesti o rezultatima Javnog natječaja, koju je, po ovlaštenju direktora, donijela Pomoćnik direktora Mirjana Kutanjac vidi se da je direktor Porezne uprave izvršio nezakonito imenovanje. Citiram: "Agencija za državnu službu F BiH, je aktom br. 03-34-8-51-12/10 od 26. 7. 2010. godine, dala mišljenje da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za postavljenje kandidata S. K., mimo utvrđenog redoslijeda, a da su ispunjeni zakonski uvjeti za postavljenje Mate Matuška na navedeno radno mjesto, kao prvog kandidata sa Liste uspješnih kandidata, sa ukupno ostvarenih 85,75% od maksimalnog broja bodova, sukladno odredbama Pravilnika o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljena državnog službenika u tijelima državne službe u F BiH( „Sl. novine F BiH", br. 7/05 i 8/10)."

Temeljem ove obavijesti, izrazio sam žalbu Odboru državne službe za žalbe u FBiH. Međutim, Odbor je donio rješenje kojim se žalba odbacuje kao neosnovana. Rješenje u ime Odbora za žalbe potpisuje predsjedavajuća Đurđica Šišul koja u obrazloženju između ostalog kaže: "Izbor državnog službenika sa Liste uspješnih kandidata je diskreciono pravo rukovodioca državne službe, a isti je prije donošenja odluke o izboru dužan zatražiti mišljenje Agencije, ali ga to mišljenje ne obavezuje." Kao osnova za postavljenje državnog službenika naveden je član 31. stav. 1. Zakona o državnoj službi u F BiH, a ne Pravilnik na koji se žalitelj poziva.

Članak 31. stavak 1. na koji se poziva Đurđica Šišul kaže: "Državnog službenika postavlja rukovoditelj tijela državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, s Liste uspješnih kandidata koji su prošli Javni natječaj".

Dakle, ovaj članak nigdje ne spominje da mišljenje Agencije ne obvezuje rukovoditelja tijela uprave niti kaže da je izbor kandidata diskreciono pravo rukovoditelja tijela uprave, a isto tako članak 3. Pravilnika koji Đurđica Šišul odbacuje kaže: "Rukovoditelj tijela državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije, postavlja kandidata koji je na stručnom ispitu postigao najbolji rezultat".

Kako provoditi javno proklamiranu "efikasnu, blagovremenu, transparentnu i nepristranu selekciju i postavljenja državnih službenika", ako Odbor državne službe za žalbe koji ima pravo nadzora kod uočenih nezakonitosti i nepravilnosti, sam čini nezakonite radnje? Kako je moguće ostvariti proklamirani cilj povjerenja građana, ako će politika uvijek imati konačnu riječ kod zapošljavanja u državnu službu? Teško se oteti dojmu da je u ovaj slučaj svoje prste umiješala lokalna neumska politika, na čelu s načelnikom Općine Neum. Sprega politike i državne službe postaje jasnija, a naša budućnost?

posao,karijera

 

posao,karijera

 

posao,karijera

 

posao,karijera

 

posao,karijera

Mato Matuško Neum