Kako je Jurišić u 4 godine stekao golemo bogatstvo?

...podaničku politiku prema lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji; stvarni su razlozi raskola među pravašima, međutim, znatno ozbiljniji, budući da Jurišića stranačke kolege optužuju da je svjesno rušio ostatak ionako nelegalne platformaške koalicije, ali i za brojne nezakonite poslove.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić trebao je, po svoj prilici, biti najjači adut Zlatka Lagumdžije u obračunu s bivšim partnerima iz SDA, a nakon što je lider SDP-a koncem lipnja odlučio da je platformaškoj koaliciji istekao rok trajanja.

Šef HSP-ovaca u protekla tri mjeseca dao za pravo unutarstranačkim neistomišljenicima koji su upozoravali na njegovo, najblaže rečeno, sumnjivo ponašanje. Serija neobjašnjivih poteza koji bi, da je Jurišić uspio u svom naumu, više išli u korist novoj parlamentarnoj većini u Federaciji nego ostatku Platforme, na koncu je rezultirala zahtjevom za njegovu smjenu koji je potpisalo devet od trinaest članova Predsjedništva HSP-a.

Jurišiću se spočitava i da je zbog prepuštanja određenih pozicija SDP-u u javnim poduzećima došlo do pogoršanja međuljudskih odnosa među članovima HSP-a. Iako je Zvonko Jurišić, naknadno, u medijskim istupima pokušao minimizirati očevidan raskol u stranci i zahtjev za njegovu smjenu pripisati manjoj skupini nezadovoljnika, činjenice, ipak, govore drugačije.

Jurišićevo su povlačenje, naime, zatražili njegov zamjenik Josip Perić, oba HSP-ova ministra u federalnoj Vladi Ante Krajina i do jučer vjerni Vjekoslav Čamber, nametnuti predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, te Željko Asić, Stjepan Krešić, Ivica Gudeljević, Vili Terek i Ivica Skočibušić.

S druge su strane, opet, uz Jurišića ostali samo manje neobrazovani kadrovi - predsjednik Glavnog stana HSP-a , Žarko Pavlović, Stanko Primorac i Petar Milić.

Što je Jurišić tražio od stranačkih kolega

I mada se Jurišić na udaru najbližih stranačkih kolega znao naći i ranije, ponajviše zbog izostanka čvrstog stava prema Lagumdžiji, njegovo je ponašanje prvi put izazvalo podozrenje ostalih pravaša poslije definitivnog razlaza sa SDP-om. Dogodilo se to na sjednici stranačkog Predsjedništva, održanoj nakon što su na inicijativu SDP-a smijenjeni čelnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, kada je Zvonko Jurišić izašao s posve neočekivanim prijedlogom.

Dok su, naime, drugi HSP-ovci pravili računice kako sačuvati sadašnje pozicije, njihov je stranački šef zatražio da svi podnesu ostavke, računajući i članove upravnih i nadzornih odbora, što bi, kako je tvrdio, predstavljalo dostojanstven čin povlačenja?! Kako, međutim, među stranačkim kolegama nije imao podrške (budući da nikome nije bilo ni na kraj pameti da dobrovoljno napusti funkciju), Jurišić je na koncu odustao od tog prijedloga, sazanje Slobodna Bosna.

No, uskoro je došao s novim idejama. Tako je lider HSP-a, i to u vrijeme kada se s zebnjom iščekuje odluka Ustavnog suda Federacije BiH o legalnosti ostavke ministra trgovine Desnice Radivojevića koja će odrediti odnos snaga u federalnoj Vladi, Zvonko Jurišić od ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera tražio da se kandidira za načelnika Općine Posušje.

I mada bi ta nemoguća i teoretska pobjeda na lokalnim izborima u Posušju, gdje HSP-ovci odranije imaju brojno glasačko tijelo, pravašima svakako dobro došla prije izbornog potopa koji im je neminovan budući da su u sukobu s vlastitim narodom, ne treba previše političke mudrosti da se zaključi kako je za tu interesnu kliku neusporedivo važnije sačuvati pozicije u Vladi Federacije BiH.

Stoga je ministar Čamber ponudu stranačkog šefa rezolutno odbio, za razliku od Stanka Primorca Ćane, od kojeg je Jurišić tražio da bude kandidat HSP-a za načelnika Općine Ljubuški koji ga je i poslušao.

No, u slučaju da Stanko Primorac Ćane, nakon 7. listopada, nekim čudom i postane novi načelnik Ljubuškog, HSP-ovci bi ostali bez jednog od ukupno dva zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, budući da bi ga, prema osvojenom broju glasova, zamijenio Vjekoslav Bakula iz HDZ-a 1990.

"Zavalili" županiju

Nekadašnji ministar financija u Vladi Zapadnohercegovačke županije Vjekoslav Bakula je, opet, bio najbliži Jurišićev suradnik, dok je predsjednik HSP-a bio na dužnosti županijskog premijera. Upućeniji tvrde da on zapravo i nije Ljubićev čovjek nego petokolonaš bliži HSP-u i NSRZB-u.

Podsjetimo i da je dvojac Jurišić-Bakula svojim nasljednicima u Vladi Zapadnohercegovačke županije, uz račune za eskort usluge plaćane županijskom karticom u Edinburgu i Moskvi, ostavio milijunske dubioze u proračunu i brojne afere koje su još uvijek predmet istrage policije i županijskog tužiteljstva. Tužiteljstvo pak nadzire Ljiljanko Naletilić, korumpirani tužitelj i Jurišićev kućni prijatelj koji sve slučajeve koji terete Jurišića, Lijanovića i Bakulu drži pod stolom. Sudeći, međutim, prema optužbama koje na Jurišićev račun sve češće dolaze od njegovih najbližih kolega i žestokim raspravama na sjednicama stranačkog rukovodstva, čini se kako bi predsjednik HSP-tek mogao postati glavni akter nekoliko krupnih skandala.

"Ne možemo mi tolerirati nikakve nezakonite radnje unutar vlastite stranke, ako iz istih razloga kritiziramo druge. Da bismo išli dalje, moramo najprije očistiti vlastiti vrt", kaže u razgovoru za Slobodnu Bosnu zamjenik predsjednika HSP-a Josip Perić. Potvrđujući da je prvi potpisao zahtjev za povlačenje Zvonka Jurišića s funkcije predsjednika, Perić objašnjava da će o svemu, i to vrlo brzo, raspravljati na sjednici Predsjedništva.

Želimo se demokratski i institucionalno izboriti da HSP bude stranka koja će se principijelno ponašati. Činjenica je da smo otvorili jedan problem koji u drugim strankama nije moguće otvoriti, jer njima rukovode diktatori. Točno je i da je u HSP-u bilo pokušaja takvog ponašanja, ali nije prihvaćeno", dodaje Perić, uz opasku kako do 7. listopada, odnosno do Općinskih izbora, nezadovoljni članovi HSP-a neće inzistirati na Juriševoj ostavci.

"Ako većina članova Glavnog stana bude smatrala da se problemi u HSP-u trebaju riješiti prije izbora, tako će i biti. Ali će se morati otvoreno raspravljati o svemu što tišti članstvo stranke. Činjenica je da se prilikom imenovanja kadrova u upravne i nadzorne odbore nisu uvažavale institucije stranke, nego su neki članovi sebi dali za pravo da preuzmu sve kadrovske poslove upošljavajući šure i prijatelje bez konzultacija sa strankom. Jer i mi u stranci imamo svoje šure. Sada iz kuloara čujemo svakojake priče, spominju se nezakoniti poslovi u javnim poduzećama i stoga sam kao zamjenik predsjednika tražio da znam što se događa."

Na pitanje Slobodne Bosne sumnjaju li Pravaši da je njihov predsjednik sudjelovao u nezakonitim poslovima, poglavito u javnim poduzećima i imao tajni dil s liderom SDP-a, Perić je kratko odgovorio: "Na žalost, svega je tu bilo. Gospodin Jurišić je, glumeći Lagumdžiju, pokušao na isti način vladati HSP-om. Reagirao sam među prvima, a i ranije sam, podsjetit ću, bio protiv ulaska u vlast sa SDP-om. (Perić ovdje svjesno laže, postoje snimci u kojima opravdava neustavnu antihrvatsku platformu)

No, to nikako ne znači da sam danas spreman da se bezuvjetno povučem. Moj je uvjet da se usvoji zakon o Vladi Federacije BiH i da se onemogući preglasavanje bilo kojeg naroda", poručuje Josip Perić tvrdeći to upravo iz pozicije koalicijskog partnera SDA i SDP-a koji su vladu formirali na principu preglasavanja jednog naroda - Perićevog.

Iako predsjednik Glavnog stana Žarko Pavlović već danima, po nalogu Zvonka Jurišića, odugovlači sa sazivanjem sjednice (u HSP-u tvrde da je Jurišić pomogao Pavlovićevoj građevinskoj tvrtki da dobije nekoliko poslova), iz unutarstranačkog oporbenog bloka najavljuju da već imaju dovoljno glasova za pokretanje procedure smjene. No, daljnja će politička sudbina Zvonka Jurišića biti poznata najkasnije za dva mjeseca, do kada bi njegovi oponenti, naoružani jakim argumentima (a najubjedljivi je Jurišićev imovinski karton koji se posljednjih godina naglo uvećao) trebali organizirati izvanredni stranački sabor.

Jurišić pobjegao iz Parlamenta

Iako je na inicijativu SDP-a dopred sjedavajući Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Stanko Primorac smijenjen dva puta, Zvonko Jurišić, kao jedini zastupnik HSP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ipak nije podržao smjenu Denisa Bećirovića. Jurišić je prošlog tjedna uredno došao na sjednicu državnog Parlamenta, no kada je na red došlo glasanje o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Bećirovića, naprasno je napustio salu. 

Jurišić ima stanove u Mostaru, Makarskoj, Zagrebu

Prije Općih izbora 2002. godine, kada je po prvi put izborio mandat zastupnika u Skupštini Zapadnohercegovačke županije, Zvonko Jurišić je u imovinskom kartonu naveo da posjeduje četverosoban stan u Mostaru i dva automobila, svoj i supruge Tonke Jurišić. Četiri godine kasnije, popisu nekretnina dodao je još dvije građevinske parcele, u Posušju i Mostaru, i stan u Makarskoj, vrijedan 100.000 eura. Kasnije je priznao da je, u vrijeme dok je obavljao funkciju županijskog premijera, 2009. godine u Zagrebu kupio još jedan stan površine 90 kvadratnih metara?! No, prije samo nekoliko mjeseci, njegov sadašnji intimus Žarko Pavlović je, nakon jedne žučne svađe predsjedniku HSP-a javno, pred desetak stranačkih kolega, prijetio da će medijima poslati sliku višekatnice koju je Zvonko Jurišić navodno izgradio u zagrebačkom naselju Malešnica. Pavlović je tvrdio kako u istoj zgradi stan ima i bivši ministar Vjekoslav Bakula.