HSP-a BiH: Autocesta prema planu treba prolaziti kroz naselja sa većinskim hrvatskim stanovništvom

14.10.2019

Zadnjih dana u općini Modriča aktualna je tema, trasa autoceste Vukosavlje – Brčko – Bijeljina.

Autocesta prema planu treba prolaziti preko naseljenih mjesta Garevac, Donji Kladari, Čardak.

Riječ je o naseljima sa većinskim hrvatskim stanovništvom koje je 1992. godine protjerano iz svojih domova, a sada bi ako se realizira naum vlasti RS-a trebali biti izbrisani i  iz zemljišno knjižnih dokumentacija, kao vlasnici svojih kuća i parcela.

Stanovnicima navedenih mjesta je prihvatljiva gradnja autoceste izvan njihovih naselja, a nikako rušenje njihovih obiteljskih kuća kao i drugih gospodarskih objekata.

U četvtrak 10, listopada u Modriči je održana javna rasprava na temu trase autoceste, gdje su se odazvali brojni građani, predstavnici udruga Hrvata, župnici okolnih župa, samo nije bilo hrvatskih političkih predstavnika iz RS-a, Josipa Jerkovića, Davora Čordaša i njihovog potrčka Mije Perkunića.

Zanimljivo da je istog dana predsjednik HDZ BiH, za SRNU rekao da će podržati izgradnju autoceste kod Modriče i Garevca.

Nas u HSP BiH  ovakvo ponašanje HDZ-ovih dužnosnika ne iznenađuje je znamo kakav odnos imaju sa Dodikom, i nećemo ostati nijemi i ne ukazati da se sa ovom politikom ne slažemo.

Očito je kako se sa ovim činom šalje jasna poruka Hrvatima u RS-u, a to je potpuni nestanak Hrvata.

HSP BiH daje punu potporu Hrvatima općine Modriča u zaštiti njihovih domova, te pozivamo udrugu PRSTEN i HNS da dignu svoj glas, piše u priopćenju.


loading...