HRS: Koga štiti Tužiteljstvo BiH i zašto HNS šuti?

hrs

Bošnjačke stranke koje su stale na branik „neovisnosti institucija" ne brane institucije, nego počinitelje zločina. Zašto nisu branile neovisnost institucija kada je OHR nametao svoje zakone koji su njima išli u prilog?
Inicijativa OSCE-a nipošto nema svrhu istjerivanje pravde i težnju ka neovisnošću tužiteljstva i suda BiH, nego se njom želi dati alibi Miloradu Dodiku za povlačenje odluke o referendumu. Međunarodna zajednica očito ne strahuje toliko zbog samog referenduma, koliko zbog eventualnih rezultata istog.

Kolegij tužiteljstva je kategorički odbio uvid OSCE-u u predmete ratnih zločina, iako za to postoji utemeljenje u Sporazumu iz Daytona. Zanimljivo je kako su sve bošnjačke stranke poput SDA i DF-a podržale odluku tužiteljstva štiteći „neovisnost institucija BiH". Vrlo brzo su te, na prvi pogled, suprotstavljene stranke našle zajednički jezik jer tko zna što bi neovisnom analizom OSCE-a isplivalo na površinu. Tužiteljstvo i sud kakvi su trenutno, u službi su bošnjačkih političkih elita. Od tuda zajednički jezik: zadržavanje kontrole nad institucijama. Bošnjački nacionalni interes je da to ostane tako.

Te iste stranke nisu branile neovisnost institucija BiH kada se događalo eklatantno gaženje tih institucija koje danas brane, kada su godinama razni Visoki predstavnici nametali svoje zakone, kada su nametali svoje predstavnike u vlasti koji nisu imali demokratski izborni legitimitet. Zašto te stranke nisu stale u obranu neovisnosti institucija kada je OHR poništio odluke Središnjeg izbornog povjerenstava BiH - neovisne institucije za provedbu izbora, te uveo „matematičko čudo" da je 5 trećina od 17?
Umjesto da bude temelj suverenosti i državotvornosti BiH, cijeli pravosudni sustav je truo, uostalom kao i cijela država. Gospodine glavni tužitelju Salihoviću odgovorite narodu što se događa sa istragama u slučajevima generala Šantića, slučaja Leutar, slučaja Bugojanske skupine, ubojstva travničkih policajaca. Koga štitite Salihoviću?

Hrvatski narod je davno izgubio povjerenje u ovu instituciju. Ponovno pozivamo HNS da zauzme jasan stav po svim ovim pitanjima, te da putem legitimno izabranih predstavnika, čiji je izbor podržao i HRS, jasno zatraže izmjene Zakona o tužiteljstvu. Cijeli sustav je potrebno reformirati ili jednostavno ukinuti, jer ovakav kakav je sada je besmislen i u službi bošnjačkih političkih elita. Tužiteljstvo ne provođenjem istraga, očigledno štiti pojedince odgovorne za najokrutnije zločine u ratnom i postratnom periodu.

Pozivamo prije sviju legitimno izabranog ministra pravosuđa g. Josipa Grubešu da se konačno očituje po nekom pitanju iz svoje nadležnosti, te iznese stav svoga Ministarstva povodom inicijative OSCE-a. Od izabranih dužnosnika se očekuje da rade svoj posao, a ne da se samo na njemu pojavljuju.

HRS