Budimir: U Mostaru je prije rata bilo 40 000 radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima

budimir
''Ja ne moram davati ocjenu gospodarske situacije u FBiH, vidimo je svakodnevno. Od 40 posto nezaposlenosti u FBiH, 25 000 izbuljenih radnih mjesta u proteklu godinu, oko 330 milijuna maraka koji nedostaju u federalnom proračunu, do preko 700 milijuna maraka vanjskog duga, odnosno rate koju smo ove godine platili za vanjski dug i činjenice da nas mladi ljudi napuštaju i to iz razloga jer nisu u stanju riješiti svoju egzistenciju u BiH'', izjavio je predsjednik Federacije za medije nakon održane svečane sjednice Elektroprivrede HZHB-a.

''Ako želimo promjene u društvu, moramo se prije svega obračunati s korupcijom, svesti je na neku minimalnu razinu, jer nisam idealist koji misli da je moguće korupciju potpuno iskorijeniti i nema zemlje u svijetu u kojoj nema korupcije, ali ne u ovakvom obimu u kavom je kod nas'', dodao je Budimir.

''Moramo se početi ponašati razumno, a taj razum ne samo da podrazumijeva bolju suradnju na području FBiH nego i dovođenje kvalitetnih kadrova na ključne pozicije'', istaknuo je Budimir.

Što se tiče ekonomske situacije u Mostaru, Budimir je naglasio kako je u Mostaru prije rata bilo preko 40 000 radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima, a da je taj broj trenutno oko 20 000, od čega je najveći broj zaposlen u javnim institucijama, školama, domovima zdravlja i slično, a mali broj u proizvodnim djelatnostima.

Kada je u pitanju politička situacija u Mostaru, Budimir je izjavio: "Imali smo situaciju da je najprije jedna politička opcija zagovarala jedinstven Grad, pa sada promijenila mišljenje, a ona koja je prije blokirala jedinstveni grad, danas ima drugačiji pristup.
Nije bilo razuma i nema ga ni danas da se riješi politička kriza u Mostaru'', zaključio je Budimir.

Govoreći o poslovnim rezultatima Elektroprivrede HZHB-a, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je kako ne treba zaboraviti da to poduzeće ima oscilacije u svom poslovanju zato što su mu svi kapaciteti ovisni o hidrološkim prilikama.

''Ja sam i danas ponovio da jedan od zadataka Uprave poduzeća treba da bude taj kako da osigura baznu energiju, tako da bi onda prava vrijednost ove hidroenergije dobila svoj značaj jer bi se baznom energijom pokrivale loše hidrološke prilike'', naglasio je Trhulj.

On je podsjetio kako u sljedećoj godini slijedi implementacija novog zakona o električnoj energiji, te da se obje elektroprivrede moraju prilagoditi tržištima električne energije zbog otvaranja tržišta BiH za drugi proizvođače i opskrbljivače električne energije.

Postupnim oslobađanjem monopola, i dolaskom na naše tržište jeftine električne energije bit će dobro i za naše građane i za industriju, istaknuo je ministar.

Što se tiče Aluminija, Trhulj je izjavio kako to poduzeće već kupuje na tržištu električnu energiju za što mu nitko nije pravio smetnju.

''Mislim da su problem Aluminija u njemu samome, ali ja očekujem da ćemo vrlo brzo i te probleme riješiti, pa ćete vidjeti da struja nije jedini faktor'', zaključio je ministar Trhulj.

Fena