FOTO/VIDEO  NN-ovi DOBILI IMENA: Četrdeset osoba koje su palile Mostar proslijeđeno Tužiteljstvu

Mostar, prosvjedi, prosvjednici, Mostar, huligani, Neredi u Mostaru, huligani, prosvjednici, prosvjedi, paljenje

Jurišić kaže kako je policija Tužiteljstvu izvješće dostavila tek u utorak, skoro pet mjeseci nakon velikih nereda.

Slijedi procesuiranje

Dodaje kako je policija i ranije, neposredno nakon nereda Tužiteljstvu podnijela izvješća protiv više NN osoba, ali je takav materijal za Tužiteljstvo bio neupotrebljiv i samim tim neprihvatljiv pa su od policije zatražili da identificira NN-ove i dostavi im imena i prezimena te kvalifikaciju kaznenih djela i dokaze.
"Policija je tek sada dostavila kompletnije izvješće i Tužiteljstvo HNŽ-a ga sada uzima u razmatranje. Pregledat ćemo materijal i vidjeti ima li dovoljno dokaza, te onda krenuti u procesuiranje", kaže Jurišić. Pretpostavlja da je policiji trebalo ovoliko vremena iz razloga što je identifikaciju osumnjičenih radila preko videomaterijala.

Na pitanje kolike kazne prijete počiniteljima paljevine državnih institucija, Jurišić kaže da mogu biti i do deset godina.

Više kaznenih djela

Dnevni list je u nekoliko navrata od policije MUP-a HNŽ-a tražio informacije o tome jesu li rasvijetljeni neredi u Mostaru, jesu li pronađeni počinitelji i eventualni nalogodavci budući da je oko nereda bilo puno iskonstruiranih priča i verzija o tome tko ih je organizirao, proveo i zašto.

Dana 16. svibnja iz Policijske uprave Mostar dobili smo informaciju o neredima u kojoj je navedeno kako je policija 12. veljače 2104., svega nekoliko dana nakon nereda, Tužiteljstvu HNŽ-a podnijela izvješće protiv NN počinitelja ili više njih zbog osnovane sumnje da su 7. veljače 2014. godine izvršili kazneno djelo paljevine, zatim nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđe stvari, te napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti. U odgovoru se precizira kako je za kazneno djelo paljevine podneseno izvješće protiv 15 osumnjičenih, te protiv 32 osumnjičene osobe za kazneno djelo nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđe stvari i napada na ovlaštenu službenu osobu.

"Operativnom obradom, te kriminalističkom obradom nad osumnjičenim, 19. ožujka 2014. godine podneseno je izvješće o dopuni izvješća županijskom Tužiteljstvu. Navedeno izvješće se još uvijek nadopunjava s dokaznim materijalima koji su poslani na vještačenja", odgovoreno je iz Policijske uprave Mostar. Policija HNŽ-as danas će iznijeti više detalja o izvješću Tužiteljstvu.

Tijekom nereda koji su se dogodili 7. veljače u Mostaru u svega dva sata zapaljeno je šest zgrada, Gradska uprava Mostara, gradska vijećnica, Vlada HNŽ-a, Skupština HNŽ-a, te zgrade HDZ-a BiH i SDA. Socijalni prosvjedi koji su počeli u Tuzli proširili su se u više gradova u Federaciji BiH te u jednom trenutku prerasli u nerede nesagledivih razmjera u kojima je napravljena ogromna materijalna šteta. U Sarajevu je tada zapaljena zgrada Predsjedništva, a stradalo je i pet županijskih vlada. Nakon svega u javnosti se nagađalo kako je nezadovoljstvo građana zlorabljeno od određenih političkih stranaka i središta moći, no situacija do danas nije rasvijetljena. Možda će imena sudionika ipak kazati nešto o nemilim scenama iz veljače.

Dnevni list