Tropletovi dani kulture 2015

Troplet, Mostar, Čapljina, Široki Brijeg, Troplet, Tropletovi dani kulture, najava, Troplet, Tropletovi dani kulture, Troplet, Tropletovi dani kulture, Troplet, Tropletovi dani kulture

Tropletovi izvidnici, djeca iz osnovnih škola iz Mostara, otvaraju ovogodišnje TDK hodočašćem na kraljevski grad Bobovac u subotu, 24. listopada. Izvidnici će sudjelovati u Molitvenom pohodu za Domovinu na Bobovac zajedno s katoličkim pripadnicima ministarstva obrane, oružanih i redarstvenih snaga te brojnim hodočasnicima. Slogan ovogodišnjeg hodočašća je: „Nebeska Majko čuvaj naše obitelji, gnijezdo života, vjere i duhovnih zvanja". Misno slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, bit će u 11 sati. Predvodit će ga nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Program molitvenog pohoda započet će okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle će se organizirano, u molitvenoj procesiji, krenuti prema Bobovcu. Svi koji budu hodočastili na Bobovac mogu se pridružiti pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice uspinjući se na Bobovac te potom i u slavlju svete mise. Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike biti će pripremljen i podijeljen vojnički grah. Nakon toga, Izvidnici će posjetiti franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, gdje će razgledati župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja i bogati muzej i knjižnicu u okviru samostana.

I ove godine ćemo imati zadovoljstvo ugostiti našeg dragog prijatelja, neovisnog katoličkog novinara i publicistu iz Splita, Ivicu Ursića, koji za sebe najradije kaže da je Svjedok. Kristov svjedok. I Putnik. Posljednjih godina putuje i svjedoči svoju vjeru. Bilo osobno, bilo svojom radijskom emisijom, a ponekad, na naše zadovoljstvo, i u sklopu Tropletovih dana kulture.


Za studente, a i sve ostale a posebno mlade, pripremamo predavanje koje će održati don Damir Stojić, poznati hrvatski katolički svećenik, salezijanac, koji trenutno obnaša službu studentskog kapelana te pastoralno djeluje u crkvi Sveta Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu. Tema njegovog predavanja bit će „Ima li razloga nadati se?".
Pripremamo i javnu tribinu na temu „Migrantska kriza". Trenutno ne postoji aktualnija tema. Svjedoci smo ove krize koja zapljuskuje i naše krajeve, a koja je postala problem cijele Europe, i po mnogima, najveća sigurnosna prijetnja od završetka II svjetskog rata. Migrantska kriza otvara mnoštvo pitanja. Ma ta pitanja će pokušati odgovoriti poznati i priznati politički i javni djelatnici, na čelu s vodećim hrvatskim demografom, prof. dr. Stjepanom Štercom.

Okrenuti mladima, želeći promovirati njihove talente i izvrsnost, priredit ćemo izložbu radova učenika Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića. S istom idejom, organiziramo koncert crkvenih bendova i mladih zborova iz mostarskih župa i okolice.
Programom je predviđena i večer u spomen na velikog čovjeka, pokojnog književnika i novinara Petra Miloša. „U njemu je ovaj dio hrvatske zemlje imao svog pisca. Bio je, ako baš hoćemo, hercegovački Smoje, ili još bolje ili još bliže, hercegovački Raos." (Josip Jović o Petru) HKZ Troplet se na ovaj način želi barem djelomično odužiti i zahvaliti ovom velikom i posebnom čovjeku.

Želeći upoznati našu javnost s izuzetnim životom i djelom dr. don Ivana Tomasa, svećenikom Mostarsko-duvanjske biskupije, organiziramo predstavljanje knjige "Pet redaka - Rimski dnevnik svećenika Ivana Tomasa 1943. - 1944.", koju je priredio povjesničar Domagoj Tomas, a predstavljanje će predvoditi naš biskup mons. dr. Ratko Perić. Don Ivan Tomas je bio dobro poznat kao voditelj Hrvatskoga programa Radio Vatikana i veliki protivnik komunističke Jugoslavije, od kojeg se može učiti kako trebamo voljeti svoju Domovinu. Tomas je bio vjeran i poslušan svećenik Katoličke Crkve, intelektualac i aktivist te uz dr. don Krunoslava Stjepana Draganovića, jedna od glavnih smetnji za uspostavu diplomatskih odnosa Vatikana i SFRJ.
I ove godine je HKZ Troplet objavila natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola. Tema natječaja za osnovnu školu bila je „Moja obitelj" a za srednju „Cvati tamo gdje si posijan". Izabrani su najbolji radovi i dodijeljene pohvalnice i nagrade. Na ovogodišnjim TDK predstavit ćemo zbirku izabranih učeničkih uradaka.
Dakle, Tropletovi dani kulture završavaju za Dan Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, 18. studenog. Na ovaj završni dan, ispod Jubilejskog križa na Humu ponad Mostara, upalit ćemo 24 baklje, u spomen na 24 godine od žrtve Vukovara i 24. obljetnicu HZ HB.
Detaljnije informacije o TDK 2015 objavljivat ćemo na web stranici (www.troplet.ba) i Facebook profilu HKZ Troplet.