Kakav legitimitet, kakvi bakrači

izbori 2010, izbori 2010, Slaven Raguž, otvoreno pismo, Koordinacija braniteljskih udruga, Koordinacija Hrvatskih udruga
Temelji četverogodišnje izgradnje konačnog odgovora na hrvatsko pitanje u BiH stavljeni su na kocku radi gladi za foteljama.
Toliko puta se u narodu čuje da je lako gladnoga najesti, teško sitoga. Kontrola upošljavanja i cijelog života na lokalnoj razini očigledno nije dovoljna. Apetit velik, a lokalni menu mali, pa se odlučilo pristati na sve samo kako bi se osiguralo sudjelovanje na vlasti na federalnoj razini, gdje i jeste najveći novac.

Piše: Slaven Raguž, HRS

Prvi veliki gaf učinjen je podrškom prijedlogu odluke o privremenom financiranju FBiH kojeg je izradila aktualna protuustavna i ilegalna federalna vlada. Unatoč činjenici da je ta vlada plod totalitarnog nametanja političke volje jednom narodu, kao da se ništa nije dogodilo i događalo proteklih četiri godine, zastupnici koji su na krilima HNS-a i načelima predstavničke legitimnosti dobili glasove na izborima, šutke podržaše prijedlog ove vlade. Njihova podrška je u ruke Nermina Nikšića i njegovih platformaških pulena stavila dodatnih 421 milijun KM i mogućnost dovršetka upošljavanja platformaške rodbine, zetova i drugih po raznim agencijama. Dolazi nova vlast, a gdje ćeš od sramote da cijela ta svita završi na birou.

Legitimnost

Na prvoj sjednici nakon usvojene odluke o privremenom financiranju ova Vlada odlučuje potrošiti 11 milijuna KM za potrebe, kako kažu, objektivne naravi, u svrhu pomoći civilnim žrtvama rata. Dok se cijeli ovaj mandat Helezovom tzv. revizijom šikaniralo i diskriminatorski odnosilo prema braniteljskoj populaciji, nikada se nije išlo u reviziju civilnih žrtava rata, jer je godinama to poligon za kupovinu socijalnog mira od strane vladajućih bošnjačkih elita. Na istoj sjednici Nikšić je poklonio dva milijuna KM BH Airlinesu za podmirivanje dijela duga prema dobavljačima. Aluminij, čiji je dug uvelike veći i od kojeg ovisi ne samo egzistencija ovog gospodarskog giganta, nego i likvidnost EPHZHB prema kojoj taj dug i postoji, poziva se na dijalog. Šlag na tortu: platformaška Vlada donijela odluku o zaduživanju Federacije u iznosu od 60 milijuna KM, za potrebe tog istog privremenog financiranja.

Drugi veliki gaf i vrhunac političke nekonzistentnosti i licemjerstva je način izbora potpredsjednika FBiH. Pune četiri godine gradila se priča o gaženju hrvatske legitimnosti kao simbola nemogućnosti funkcioniranja BiH kao države kakva trenutno jeste.

Diskriminatorske odredbe ustava Federacije i nametnutog izbornog zakona najviše terete hrvatski narod. Kako bi se izbjegao novi platformaški scenarij i onaj koji bi nam instalirao novog Željka Komšića u liku i djelu Martina Raguža, kreirano je hrvatsko zajedništvo pod okriljem HNS-a.

Na temelju Deklaracije HNS-a iz travnja 2013. definirana su načela legitimnosti jednog naroda na osnovu kojih je narod skoro pa plebiscitarno glasovao za listu HNS-a. I što se događa?

Ta ista načela se eklatantno gaze i zaboravljaju. Nametanje Milana Dunovića iz redova stranke Željka Komšića je licemjernije i lošije od nametanja Živka Budimira, iz prostog razloga što se bez naučenih pouka ponavlja isti scenarij, samo što se ovaj put umjesto Hrvatima, izbor nameće Srbima. Jednako kao što se Budimira iščupalo sa neke županijske liste gdje je osvojio minoran broj glasova, Milan Dunović je bio na listi DF-a za Kanton Sarajevo i osvojio je 1179 glasova. Međutim, nije to poanta.

Poanta je da su zastupnici svih hrvatskih stranaka sudjelovali u tom nametanju što dizanjem ruku, što bespogovornom suzdržanošću. Dakle, kada se nameće tebi, to je problem, ali kada se to radi drugima, to više prestaje biti tvoj problem. Neprincipijelnost i šteta je tim gora zbog činjenice da je Klub Srba u Domu naroda glasovao protiv ove liste. U trenutku kada je izostala podrška u Klubu Srba, zašto se sudjelovalo u nametanju političke volje jednom narodu? Kažu, koja bi bila alternativa?

Konačno ''poklapanje''

Ovo je bila Bogom servirana prigoda da se blokadom procesa nelegitimnog izbora izvršne vlasti pokrene priča o izmjeni diskriminirajućih odredbi izbornog zakona, o ustavnim reformama Federacije, a samim tim i ovakve BiH. Tu na površinu isplivava kratkovidnost hrvatskih političkih dužnosnika.

Podrškom spomenutoj odluci o privremenom financiranju FBiH, eventualna blokada procesa izbora izvršne vlasti značila bi produljenje života platformi najmanje do 31. ožujka. Tako SDA, DF i SDP za nekoliko upitno dogovorenih pozicija, kao zadnje naivčine preveslaše hrvatske zastupnike.

S druge strane, ako smo preživjeli četiri godine platformaške pošasti, zar je još jedan mjesec više ili manje sada toliki problem? Zar se nije moglo usprotiviti i blokirati proces dok bošnjačka politička elita ne shvati napokon da Federacija nije njihovo privatno vlasništvo?

Reagirao bi OHR kao i prošli put? Pa što onda? Neka svojom reakcijom još jednom potvrdi lakrdiju ove i ovakve BiH. Ovaj put, međutim, ne bi mogla ići na štetu Hrvata jer u Domu naroda HNS-ova legitimna lista ima većinu u Klubu Hrvata.
Hrvatski zastupnici bi bili optuženi za blokadu BiH? Da, i? Za plaću od pet tisuća KM i za silne beneficije koje koriste, u okolnostima u kojima živi narod koji ih je birao, pješke bi morali ići u Sarajevo, a kamoli da podnesu žrtvu upiranja prstom u njih od strane tamo nekakvih ambasada, NVO-a ili sličnih.

Živi bili pa vidjeli, u ovom mandatu se neće dirati u Ustav Federacije, kao ni u izborni zakon. SDA, DF, SDP i sve druge bošnjačke stranke neće to dopustiti.

Prva godina mandata će proći u osudama prethodne vlasti, kako je loše radila. Dogodine su lokalni izbori tako da će sve biti upregnuto u predizborne svrhe. Iza toga je predizborna godina, gdje će se odrađivati tzv. sindikalni minimum i eto ti novih izbora. Na tim izborima bošnjačke elite će imati sve karte u rukama za definitivno poklapanje hrvatske političke volje, jer su ovih dana hrvatski legitimni predstavnici umjesto predstavničke demokracije, svojim postupcima pristali na komšićevsku pripadničku demokraciju.

Umjesto dizanja hrvatskog pitanja na jednu uzvišeniju načelnu razinu, dobismo još jednu u nizu propuštenih prigoda i političkih promašaja. Šteta je tim veća što su ovaj put akteri gaženja legitimnosti i nositelji hrvatskog legitimiteta, čime su kontaminirali ideju HNS-a i političkog zajedništva. Neka su oni sebe osigurali na četiri godine, kakva legitimnost, kakvi bakrači.

Dnevnik.ba