OBMANJUJE LI ČOVIĆ Može li Sarajevo zatvoriti plin Posušju?

Dragan Čović Južna interkonekcija

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, kojoj nisu nazočili Pomak, Devedesetka ni HSS bilo je govora o plinovodu koji bi se trebao raditi od Dugopolja RH kroz Hercegovinu. Dragan Čović ovaj projekt želi staviti u nacionalni kontekst, pa čak i navodi da će netko Posušju u Sarajevu zatvoriti plin koji ide iz Hrvatske. Logično bi bilo da je Posušje to koje može zatvoriti plin Sarajevu, ako do toga dođe. 

Dragan Čović Južna interkonekcija

Neke su se hrvatske stranke oglasile oko ove situacije, a druge smo pitali za komentar. 

„Južna interkonekcija je, uz otvaranje pregovora s EU najvažnije geostrateško pitanje za BiH, posebice za Hrvate kao konstitutivni narod. Stabilno, održivo opskrbljivanje plinom preko Republike Hrvatske, zemlje članice EU i NATO-a, u partnerstvu s EU i SAD-om ničim ne smije biti dovedeno u pitanje. Energetska stabilnost i neovisnost u opskrbi plinom su temeljni preduvjet održivog ekonomskog rasta i razvitka, a to jamči Južna plinska interkonekcija. Rješenje za ubrzano donošenje zakona i operacionalizaciju Južne interkonekcije mora se naći u partnerstvu SAD, EU, Hrvatske i BiH. Hrvatski predstavnici moraju biti odgovorni nositelji postizanja dogovora i donošenja nužnog zakonskog rješenja. Ne smijemo dopustiti da bilo tko hrvatskom narodu uskrati priliku za realizaciju ovog povijesnog projekta“, priopćili su jučer Devedesetka i Pomak.

Dragan Čović ovo pitanje pokriva nacionalnim plaštom, ispod kojeg se često dogodi zapošljavanje njegovih članova obitelji ili članova stranke.

„Ako cjelokupna infrastruktura i većina planirane plinske interkonekcije ide preko većinski hrvatskih krajeva, legitimno je i realno tražiti da Hrvati većinski upravljaju tim strukturama, je li to preko uključivanja lokalnih i županijskih uprava u upravljačke strukture ili nešto drugo, stvar je dogovora. Ono što je sigurno jeste da namjere Dragana Čovića ne idu u tom smjeru, nego njemu treba novi teritorij za pozicioniranje rodbinsko-partijskih kadrova“, kaže predsjednik HRS-a Slaven Raguž

Dragan Čović Južna interkonekcija

Podsjeća da je Čović početkom 2000. itekako odgovornu i odlučujuću ulogu imao u oduzimanju općinama i gradovima vlasništva nad javnim poduzećima poput HT-a i EP HZ-HB i davanju istih tom istom Sarajevu koje bi zavrnulo plin Posušju. 

„Podsjećam da o prihodima i dobiti tih poduzeća odlučuje Sarajevo, sve izglasano i odobreno hrvatskim rukama. Kada se radi o Južnoj interkonekciji, ne smijemo raditi iste greške, no Dragan Čović je zadnji koji o tome može govoriti, jer najveći dio problema ne može biti dio bilo kakvog rješenja. Dapače“, zaključuje Raguž. 

Pero Previšić jučer je bio na Predsjedništvu HNS-a gdje se govorilo o ovom projektu. 

„Dragan Čović je iznosio stvari kako ne želi staviti svoj potpis da to treba biti u sklopu već postojeće tvrtke iz Sarajeva. Rekao je da ima velikih pritisaka na njega i naveo da to rade Amerikanci, točnije veleposlanstvo SAD-a. Suštinski gledano, plinovod ide preko hrvatskih općina odnosno hrvatskih županija, jedinica lokalne samouprave gdje su Hrvati u većini. I sa pravom se traži da tim novim plinovodom moraju sudjelovati i Hrvati i moraju koordinirati Hrvati. Međutim, to nije ono što Dragan Čović traži. Dragan Čović traži novi poligon za uhljebljivanje stranačkog i rodbinskog kadar, poduzeće koje će voditi njihove kćeri, sinovi i zetovi, kao što imamo u HNŽ-u premijerku, Čovićeva zeta direktora BHANSE…, takvih primjera imate koliko hoćete. Nemam ništa protiv da i takvi rade i da prema svojim sposobnostima zauzmu radna mjesta, ali poznato nam je da na ključne pozicije ne dolaze SPOSOBNI već PODOBNI kadrovi vladajuće partije HDZ-a BiH. Njemu nije prioritet razvoj lokalnih zajednica. Da jeste on bi se borio da se poduzeća kao što su HT Eronet i Elektroprivreda HZHB vrate u vlasništvo općina i gradova upravo u vremenu kada je on bio ministar financija i agencije za privatizaciju gdje su u to vrijeme žarili i palili nad tim procesima“, kaže Previšić. 

Dragan Čović Južna interkonekcija

Smatra da Hrvati moraju imati udio u upravljačkim poslovima, ali ne kako Čović želi - da ima tvrtku pod svojom kontrolom i da u nju uhljebi rodbinsku i stranačku kliku. 

„Ono što Dragan Čović ovih dana obmanjuje Hrvatski narod plašeći ih da će Sarajevo zatvoriti ventil Hrvatima kad god hoće je najveća podvala. Kako će, kako on kaže “Posušju zatvoriti ventil Sarajevo” kada taj plinovod prolazi kroz Posušje. Pa valjda se samo u Posušju, ili bilo gdje u Hercegovini kuda treba prolaziti, može zatvoriti Sarajevu ventil. To vam je kao da vi zatvorite vodu vodovodnom poduzeću. Da se nasmiješ, pa valjda vodovodna tvrtka može zatvoriti vodu vama a ne vi njoj“, kazao je Previšić.

Slično misli i Mario Karamatić, predsjednik HSS-a. 

“Redovita i neovisna opskrba plinom preko Južne plinske interkonekcije bi po prvi puta u povijesti dovela mogućnost plinifikacije većinski hrvatskih krajeva u BiH a samom plinifikacijom bi se stvorile dodatne pretpostavke za razvoj gospodarstva. Smatram kako bi bilo u najmanju ruku neodgovorno ne podržati projekt koji je strateški projekt RH i EU. Argumentacija kako bi ‘netko’ iz Sarajeva mogao zatvoriti plin nekome u Posušju jednostavno ne stoji jer trenutačno se nema što zatvoriti. Plina u Posušju ima samo na benzinskim pumpama. Mislim kako je odgovornost svih nas da se to promijeni”, rekao je Bildu Karamatić.

Dragan Čović Južna interkonekcija

A evo što je rekao Čović: “Dopustiti da jednim bitnim strateškim energentom kao što je plin upravlja netko drugi, s različitim mogućim strategijama, bilo bi politički naivno. Nisam voljan takvo što uraditi. Ne bih želio da netko sutra zbog političke krize iz Sarajeva zatvori plin onima u Posušju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.