FOTO  Ivan Vrljić: Fra Didak Buntić – neumorni radnik na njivi Božjoj

fra Didak Buntić, fra Didak Buntić, didakovi dani, didakovi dani, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Gradnići, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Široki Brijeg, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, didakovi dani, paoča, Ivan Vrljić, fra Didak Buntić

O njegovom su djelovanju i stvaralaštvu pisane knjige, snimani filmovi, organizirani festivali, pjevane pjesme. Osim što se radi o istaknutoj osobi, političkom aktivistu i borcu za opću pravednost, riječ je prvenstveno, što ja volim isticati u današnje vrijeme, o poniznoj osobi, neumornom radniku na njivi Božjoj. Takvih je zbilja malo! Spasiti narod nije mala stvar, to su učinili nebrojeni heroji pravednosti počevši od Oskara Schindlera pa sve do sv. Majke Terezije.

Čitava će ljudska epopeja pamtiti takve ličnosti i iznova u čovjekovu narav usaditi potrebu za spasenjem ljudskoga roda bez obzira odakle dolazio i kojemu svjetonazoru pripadao. Kada ljudski rod dosegne tu vrstu altruizma kao što je fra Didak u svom javnom djelovanju afirmirao, koliko li sreće i blagostanja preostaje čitavom narodu. Ratovi, bolest, glad kataklizme su i znak patnje čovječanstva. Sve je to fra Didak s narodom osjećao, sav teret, koji ne može podnijeti jedan čovjek, on je nosio čitav svoj radni vijek. Fra Didak se nije zatvorio u svoj svijet, on je taj svijet prenio ljudima. Obrazovao je nebrojene generacije mladeži shvaćajući bit tadašnjega turobnog vremena, a to je da samo obrazovanje može izdignuti iz nemile situacije, bijede i očaja tisuće generacija gladnih žitelja Hercegovine.

Volio je običnoga čovjeka, seljaka, putnika. Cijenio je ljudsku radinost, spremnost ljudskoga bića uhvatiti se u koštac s vremenom i izazovom sutrašnjice. Pored svega ostalog, epiteta i titula što je posjedovao čitavoga ovozemaljskog života ostao je i dalje ponizan radnik na njivi Božjoj umirući gledajući otvoreno Nebo i nekoliko ptica kako stoji u naslovu jedne knjige. Fra Didak Buntić je ličnost sama za sebe, njegov je život ostavio neizbrisiv trag u povijesti, postao je i ostao nezamjenjiv tijek jednoga razdoblja koji, ako se ponovi, bit će teško nama samima. Dotad, uživajmo u djelima toga velikog čovjeka s nadom da ćemo imati još više fra Didaka i u današnje vrijeme.

Nadajmo se!

Ptof.  Ivan Vrljić