Nives Vidović: Zalagat ću se za dostupnost lijekova, ortopedskih pomagala i zdravstvenih prava za sve osobe, osigurane ili ne!

HDZ BiH, izbori 2010

..., gdje je osnovala i svoju obitelj, vraća u svoj rodni grad Mostar. Sa suprugom i šesnaestogodišnjom kćeri živi u Mostaru, zaposlenica je Doma zdravlja u Mostaru već 15 godina i posvećena svom pozivu - stomatologa.

Zašto HDZ BiH?

Moja pripadnost HDZ-u BiH potječe još od prijeratnih dana, Naime, potječem iz obitelji pok. Nikole Nike Bubala u čijoj je kući u Ilićima 1990. godine osnovan mostarski HDZ, a aktivno sam se uključila u politiku prije dvije godine, od kada sam članica Gradskog odbora Zajednice žena "Kraljica Katarina Kosača" i predsjednica sam Temeljnog ogranka Zajednice žena Rondo. Svoju ulogu žene u politici vidim u činjenici da je na svim izbornim listama za listopadske izbore u BiH ukupno 37 % žena, a na listama HDZ-a BiH taj je postotak u okviru 30%. Na našoj listi za županijsku Skupštinu uz mene je još 10 žena i tu smo također dobro zastupljene, što je jedno od načela Zajednice žena "Kraljica Katarina Kosača"!

To je vidljivo i na našoj političkoj akademiji gdje sam na predavanjima u srpnju i kolovozu također uočila velik broj žena, kako predavača, tako i polaznika akademije.

Koji bi bili Vaši prvi zadaci?

Želja mi je da naše društvo, a samim tim i Hrvati u BiH idu k europskim integracijama, načinom življenja, razmišljanja, kulture, slobodom izražavanja na svom jeziku... Mislim da je jako bitno da Hrvati u BiH moraju imati medije na svom jeziku jer smatram da bez hrvatskog jezika, kao i kulture, nema ni Hrvata kao naroda u ovako složenoj zajednici kao što je BiH. To je temelj svake civilizirane države pa tako i prostora na kojem mi živimo. Podržavam nastojanja HTV-a (Hercegovačke televizije) i Radija Herceg Bosne da opstanu jer su to jedini mediji na hrvatskom jeziku u BiH, a ja ću se truditi da i naša županija vrati sustav financiranja svih hrvatskih medija s sjedištem u županiji jer su, ponavljam, to mediji na hrvatskom jeziku i uz Sveučilište i kulturne institucije na hrvatskom jeziku čine nas Hrvate narodom u Bosni i Hercegovini.

Također ću se zalagati da se zakonski omogući potpuno proračunsko financiranje hrvatskih kulturnih institucija od interesa za Hrvate u HNŽ-u i poticati hrvatske kulturne projekte.

Preuzimanje osnivačkih prava i proračunsko financiranje našeg sveučilišta, kao i donošenje zakona o visokom obrazovanju koji će odražavati stvarnu volju naše akademske zajednice je obveza svakog izabranog zastupnika u Skupštini HNŽ-a iz reda hrvatskog naroda, pa to stavljam i sebi kao zadatak i tvrdim da ću ga ispuniti! Budući da je u ovome mjesecu obilježen Međunarodni dan demokracije, a kako u BiH nije dovoljno dobro razvijena komunikacija između građana i njihovih predstavničkih tijela, a što je opet plodno tlo za elitizam i populizam i kao rezultat ima činjenicu da ni članovi predstavničkih tijela nemaju uvida u odluke izvršne vlasti, zalagat ću se za stalni kontakt između vlasti i građana, tj. smatram da je lokalna samouprava ključno područje za razvoj demokracije u cijeloj BiH, pa tako i u HNŽ-u!

Osim posla, čime se još bavite?

Osim posla koji obavljam u struci, angažirana sam volonterski u dva školska odbora - u Srednjoj medicinskoj školi i mostarskoj Gimnaziji. Naime, kao predsjednica tih školskih odbora pokrenula sam inicijativu testiranja učenika na drogu kao jedan od oblika preventive u borbi protiv ovisnosti. Moram napomenuti činjenicu da je ova inicijativa izvodiva samo uz razgovor i eventualni pristanak roditelja djece na testiranje, uz jamstvo da su rezultati anonimnog testiranja poznati samo roditeljima djece koja su obuhvaćena ovom akcijom. Kao zdravstveni djelatnik sa iskustvom rada u mostarskom Domu zdravlja zalagat ću se za dostupnost zdravstvenih usluga za sve, a posebice za djecu, žene, kronične bolesnike, osobe s posebnim potrebama i socijalno ugrožene. Posebno naglašavam da je dostupnost lijekova, ortopedskih pomagala, zdravstvenih prava za neosigurane osobe bez obzira na njihovo prebivalište također moj program u cilju podizanja razine uvjeta iz oblasti zdravstvene zaštite. Moj moto je da je pacijent uvijek u središtu pozornosti nas zdravstvenih djelatnika i zalagat ću se za takva zakonska rješenja u žurnoj reformi zdravstvenog sustava i vraćanju starog sjaja stomatološke prakse kako u mostarskom Domu zdravlja, tako i u cijeloj županiji. Trudit ću se da se svoj djeci u našoj županiji omoguće sistematski stomatološki pregledi kao i preventiva, a starijim osobama omogućavanje stomatoloških protetskih nadomjestaka uz minimalnu participaciju, što danas nije omogućeno toj populaciji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ovdje moram napomenuti da je ravnatelj mostarskog Doma zdravlja dr. Pehar učinio mnogo da podigne ukupnu razinu zdravstvenih usluga u mojoj matičnoj kući u posljednjih osam godina, ali kako je tehnološki razvoj u medicini uopće ubrzan, tako se i u stomatologiji sve brzo razvija, uređaji su sve moderniji i sve skuplji, samim tim teže je održavati korak sa svjetskim trendovima, pa i to dodatno usložnjava našu liječničku praksu uopće!

Zašto glasovati za žene?

U slobodnom vremenu se trudim pratiti i neka kulturna zbivanja u našem gradu, nudi se premalo kvalitetnih stvari, ali vrijedi istaknuti nedavne Dane filma u Kosači, gdje sam zabilježila i jednu zanimljivu izjavu velikog umjetnika Rade Šerbedžije koji reče da je "Mostar najopjevaniji grad". Ja bih dodala i da je nekad bio i najčistiji grad, da je nekad imao dva kina - danas je grad bez kina i ja se nadam da će sama uloga žena u politici dovesti do rješavanja i tih stvari jer žene su puno fleksibilnije i konkretnije u rješavanju problema od muškaraca. Zato glasujte za žene na listama za listopadske izbore jer mi stvari rješavamo brže.