FOTO  Izaslanstvo HDZ BiH na obilježavanju 17. obljetnice stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice

...nazočilo obilježavanju 17. obljetnice stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice.

Udruga hrvatskih stradalnika "Grabovica '93", u četvrtak 9. rujna 2010. godine obilježila je 17. obljetnicu stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice, koji su ubijeni od strane pripadnika Armije BiH. Na obilježavanju 17. obljetnice stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice nazočilo je i brojno izaslanstvo HDZ BiH koje je predvodio predsjednik prof. dr. Dragan Čović i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Prigodom obilježavanja na mjesnom groblju u Grabovici za sve ubijene civile služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Slaven Brekalo i koji je u propovijedi istaknuo kako je oproštenje proces koji traje, treba mu vremena, no važno je oprosttiti za mir naše duse, ali se ovaj zločin ne smije zaboraviti. Nakon svete mise izaslanstvo HDZ BiH je položilo vijence na Spomen obilježju žrtvama Domovinskog rata Grabovice.

„Poštovani sumještani, dragi Hrvati Grabovice, vama upućujem prve i najtoplije pozdrave  i ovog dana kada se sjećamo naših najmilijih. Oni, koji su mučki ubijeni od strane Armije BiH, i danas su okupili nas i naše prijatelje ovdje u Grabovici. Kad kažem prijatelje onda mislim na sve vas, a posebno na naše duhovne oce koji su nam toliko potrebna duhovna potpora. Pozdravljam predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama, predstavnike medija i sve vas danas ovdje nazočne. Dopustite mi da na poseban način pozdravim našu predsjednicu Federacije BiH, gospođu Borjanu Krišto, koja me je osobno nazvala  i svesrdno mi ponudila punu potporu u radu, a rezultat te potpore je i ovaj uređeni plato oko spomenika.

Dragi prijatelji, vaš dolazak danas u Grabovicu svjedoči kako mi Grabovčani nismo sami. Svjedoči o tomu kako je hrvatsko jedinstvo i zajedništvo još uvijek veliko i neizbrisivo, a posebno kada su u pitanju Domovinski rat i nevine hrvatske žrtve. Vaš dolazak pokazuje i vaš osjećaj prema žrtvama, ubijenim Hrvaticama i Hrvatima Grabovice. Vi danas ovdje svjedočite kako te žrtve nikada neće biti zaboravljene.

Dragi prijatelji, današnje okupljanje, današnji spomen na nevine hrvatske žrtve, nikako ne bi smio biti politički događaj. Neka ovaj dan bude duboko emotivno utkan u sve nas, a na poseban način za  nas grabovčane pa i cjelokupan hrvatski narod. Neka ovo okupljanje i današnji spomen na nedužne žrtve, bude dodatni poticaj svima vama, kako bi više pomogli obiteljima stradalih ovdje u Grabovici. Ovih sam dana razgovarao s dr. Draganom Čovićem o zapošljavanju  Zorana Zadre koji je u vrijeme tragičnog stradavanja cijele obitelji imao samo 12 godina, te dobio obećanje da će se  HDZ BiH i o njemu pobrinuti, kao što je i svih ovih prijašnjih godina brinuo o svim našim potrebama. Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović nikada do sada nije pogazio datu riječ i dato obećanje, s toga ovo smatramo završenim, na čemu se unaprijed zahvaljujemo. Okupimo se ovdje i sljedeće godine, okupimo se i ponovno pokažimo kako nismo zaboravili ne samo Grabovicu i ubijene Grabovčane, nego i one koji su preživjeli, koji i danas, 17 godina nakon tragedije, nose duboke ožiljke, bol, ali i nadu u bolju budućnost i koji trebaju vašu pomoć. Na kraju, dragi prijatelji, čuvajmo uspomenu na Grabovicu. Čuvajmo je jer ćemo s njom sačuvati  i uspomenu na sve nevine hrvatske žrtve u Domovinskom ratu.  Još jednom vam veliko i iskreno hvala što ste danas ovdje na ovom svetom mjestu, koje nikada nemojte zaboraviti.       Živjeli !", rekao je u govoru okupljenima gospodin Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica '93".

„Ostaje nam da svaki put bar za obljetnicu, ako ne i češće, budemo u Grabovici i pošaljemo poruku da sve do onog trenutka dok se uistinu i ne otkrije pravi zločinac ovih zlodjela, te dok se ne zadovolji ona osnovna ljudska potreba za pravdom mi trebamo slati takve poruke. Naravno, kako za ovo nedjelo, tako i za druga stratišta u BiH. Svake godine ćemo dolaziti ovdje kako bi bili uz članove obitelji koji se vežu za pobijene žitelje Grabovice 9. rujna 1993. godine", poruka je predsjednika HDZ BiH prof. dr. Dragana Čovića.