Austrija organizira instant-sud: Kažnjavat će sve koji će nositi znakovlje NDH

austrija, Bleiburg
Tako će svi oni koji budu nosili znakovlje NDH ili, primjerice izvikivali "Za dom spremni" na mjestu događaja zbog toga dobiti kazne. Zabranjeno će biti i nošenje zastava ili majica s grbom HOS-a.

Austrijski državni tužitelj i suci koji će izricati kazne na mjestu događaja za isticanje ustaških simbola već su najavili da dolaze 12. svibnja u Bleiburg, gdje će se održati komemoracija u povodu 73. godišnjice događanja na Bleiburškom polju.

A iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg Bleiburga, premijer Sebastian Kurz rekao je kako on nema ovlasti zabraniti nadolazeći skup.

Hrvatska biskupska konferencija i Počasni bleiburški vod ove će godine jako pažljivo organizirati tradicionalno okupljanje pokraj Bleiburga kako ne bi došlo do incidenata koji bi dodatno stigmatizirali spomenuti događaj, glasi neslužbena informacija iz krugova bliskih Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, piše Jutarnji list.

"Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore s ustaškim kapama koji su dolazili na Bleiburško polje. Za nas su to provokatori jer uglavnom se radilo o mladim ljudima koji nisu mogli imati nikakve veze s ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identificirala. Što se tiče HBK, snage reda imaju punu slobodu identificirati i kazniti sve koji nose ustaška obilježja na ovoj komemoraciji", glasi poruka s Kaptola.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner potvrdio je da će i ovogodišnja komemoracija biti pod visokim pokroviteljstvom parlamenta, a da bilo kakvi simboli totalitarizma ne pripadaju komemoraciji.