UMIJEŠAN I MLADIĆ IZ BIH Naoružana banda sastajala se u džamiji i sijala strah u Austriji

Polizei policija Austrija
Ilustracija

Austrijski mediji donose potresnu priču o novoj mladenačkoj bandi koja je pod lupu javnosti došla nakon napada na trgovinu mobitelima. Mačete, bombe, jurišne puške i pištolji: Teško naoružana i vrlo opasna banda koja je kolokvijalno rečeno “kamatarila” navodno je iznudila “novac za zaštitu” od nekoliko žrtava. U trag im se ušlo nakon što su razbojnici u rujnu bacili molotovljeve koktele i opljačkali trgovinu mobitela. Sada ih se tereti za stvaranje zločinačke organizacije i druga teška kaznena djela.

Ukupno deset mladih u dobi od 14 do 21 godine uskoro će se naći pred sudom. Osumnjičenici dolaze iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, BiH, Turske i Somalije. Jedan osumnjičenik je bez državljanstva, a samo jedan optuženik ima austrijsko državljanstvo. Mladići su navodno bacali Molotovljeve koktele napunjene benzinom i iznuđivali novac za zaštitu.

Sastajali se u džamiji

Prema tužiteljstvu, banda se navodno upoznala i sastala u džamiji u Meidlingu (12. bečki kotar), piše Heute. Ondje su dječaci navodno razgovarali o svojim planovima da iznude novac za zaštitu. Rasprave u molitvenom domu bile su prvenstveno o tome kako se na “Indijca” – vlasnika trgovine mobitelima – može izvršiti pritisak. Nemoćnom vlasniku trgovine mobitelima i njegovoj obitelji prijetili su smrću, prenosi kroativ.at.

Nekoliko napada u vrlo kratkom razdoblju dovelo je do uhićenja. Nakon samo 10 dana pravosuđe je pustilo dvojicu osumnjičenih. Zaplijenjen je čak i kalašnjikov. Utvrđeno je i da jedan osumnjičenik ima tajni popis kako i na koji način zastrašiti žrtve. Žrtve treba “oteti, mučiti i barem fizički ozlijediti te natjerati da unose urin i izmet”, stoji u optužnici na 133 stranice.

Iznudili 10.000 eura

Priča se da su 23-godišnjaku prijetili i zastrašivali ga mačetom. Kako ne bi mogao pobjeći, oduzeta mu je putovnica. Poslali su mu fotografije oružja i streljiva. Zbog straha od bande, 23-godišnjak je navodno platio 10.000 eura “novca za zaštitu”. No sablasti tu nije bio kraj. Tinejdžeri su svojoj žrtvi prijetili pištoljem, a potom od nje tražili 20.000 eura – ali bezuspješno.

Procijenjeni zapisi razgovora uvode nas pomalo u svijet optuženika. Jedan osumnjičenik piše da bi “radije počinio ubojstvo” nego “Zinu”. U islamu se to navodno odnosi na “izvanbračni spolni odnos”. Na fotografijama je osumnjičenik pozirao s jurišnom puškom AK-47.

Jedan od prvooptuženih (19) čak ni vlastitoj obitelji nije dopustio da ga odgovori od planova. Tinejdžer je u razgovoru sa sestrom bio nerazuman i agresivan. Uzimanje zajma ili rad s kamatama je “1000 puta gore u islamu od iznuđivanja novca za zaštitu”, rekao je svojoj sestri. Većina optuženih nalazi se u zatvoru u Beču u Josefstadtu.