VIDEO  Nevrijeme u Dalmaciji, najjači udari mjere se u Splitu

nevrijeme u Dalmaciji

Tek dan nakon što su se vremenske prilike prolazno smirili, petak je donio početak nove jače promjene vremena. Sa zapada Europe jača utjecaj prostrane ciklona koja će sljedeća dva dana centrom ući u Sredozemlje.

U većem dijelu Dalmacije nije bilo kiše, no dan je obilježilo jugo koje je jačalo iz sata u sat. Poslijepodne su zabilježeni prvi olujni udari juga, a u 19 sati najjači udari vjetra mjere se u Splitu. Na DHMZ postaji Split Marjan izmjeren je jaki olujni udar od 105 km/h.

https://youtu.be/H68nRZpVXOk

Valovi su sve viši, pa su i problemi u prometu morem sve izraženiji. Zbog vjetra, u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na otvorenom moru već su se razvili višemetarski valovi, a na trajektom koji i večeras plove teretna vozila su se dodatno učvrstila zbog visokih valova, donosi dalmacijadanas.hr.

Petak navečer donio je novo dizanje razine mora na dijelu Jadrana. Naši čitatelji javljaju da se dio vodičke rive našao pod morem uslijed valova snažnog juga. Sve veći valovi su i u Splitu. Jugo će dodatno ojačati u dane vikenda, a vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro. Ipak, scenarij koji se dogodio u utorak neće se ponoviti.