NEVRIJEME U DALMACIJI Ciklonalna plima pogodila dio obale i otoka, pod vodom rive, ulice, štekati...

Olujno nevrijeme u Dalmaciji
Dalmacija Danas

Centar duboke genovske ciklone u ranim popodnevnim satima ušao je nad sjeverni Jadran, a tlak zraka u središtu pao je na vrijednosti blizu 980 hektopaskala.

Ova ciklona centrom će se premještati prema srednjoj Dalmaciji, a potom će ući na kopno uz postupno popunjavanje. Na njenoj prednjoj strani na većem dijelu obale i dalje puše jako do olujno jugo koje je jutro mjestimice imalo orkanske udare, javlja Dalmacija Danas.

Sadržaj se učitava...

Sjevernije od Senja zapuhala je umjerena do jaka bura s olujnim udarima.

U Splitu su najjači udari juga iznosili 104 km/h, a 127 hm/h iznosio je najjači udari na Svetom Juri na Biokovu. Niski tlak zraka uvjetovao je ciklonalnu plimu jutros na sjevernom Jadranu, a iza podno došlo je do naglog povećanja razine more i u Dalmaciji.

Primjerice, u Starom Gradu na Hvaru more je od jučer poraslo za 60-ak centimetara.

Sadržaj se učitava...

Hvarska riva pod naletom valova i plime povremeno je pod morem. Slično je na Čiovu, a nekoliko štekata ugostiteljskih objekata u Okrugu Gornjem našlo se pod morem. More prodire i na rivu u Kaštel Štafiliću, a prelijeva se preko rive u Vodicama gdje je dubina mora viša od deset centimetara.

Prema podacima mreže Pljusak.com, zadnja 24 sata čak 110 litara kiše po kvadratnom metru palo je na postaji Bartići. Cres je primio 89 litara, a slijede Vrgorac 78, Roglići 75, Ljubitovica 69, Dugopolje 59, Trilj 46, Poljica 42 itd.

Jugo izaziva velike probleme u prometu morem