Udbina: Dan hrvatskih mučenika

domovinski rat, hrvatski mučenici, udbina, genocid, kulturocid, urbanocid
Sisački biskup Vlado Košić, predvodeći misno slavlje, u propovijedi je rekao da su hrvatski mučenici, uz one poznate - svece i blažene, i oni neznani svjedoci vjere koje Crkva još nije prepoznala.

Mučenici su svi oni koji su bili proganjani zbog vjere, ali i oni koji su branili svoje obitelji i domovinu i stradavali za svoje ideale, slobodu i domoljublje, istaknuo je Košić.

Uz tvrdnju da je hrvatski narod zavrijedio naziv "predziđe kršćanstva", kakvo mu je dao papa Lav još 1519., biskup Košić podsjetio je i na mučeništvo za vrijeme komunističkog režima te tijekom velikosrpske agresije. U Domovinskom ratu poginulo je 15.000 hrvatskih branitelja, ali njima treba pribrojiti i 2000 onih koji su nakon Domovinskog rata digli ruku na sebe jer nisu bili zadovoljni odnosom službene Hrvatske prema njima.

U Domovinskom ratu nad Hrvatima su počinjeni genocid, kulturocid i urbanocid, a žrtve se ne broje samo mrtvima, nego i po srušenim crkvama, bolnicama, školama, domovima, tako da je ratna šteta više stotina milijardi američkih dolara, ustvrdio je Košić. Dodao je da je šteta počinjena i u našim dušama. Pa ipak, oni koji su odgovorni u našem društvu ne vidaju rane, nego svojim zanemarivanjem istine stavljaju sol na ranu - i to nasilnim nametanjem takozvane normalizacije u Vukovaru i državi u cjelini, bez traženja ratne odštete od zemlje koja je počinila te zločine, naglasio je biskup Košić.

Prema njegovim riječima, dvadeseto je stoljeće bilo najkrvavije po ubijanju kršćana, a većina građana razvijene Europe, u kojima je kršćanstvo povijesna religija, ne zna kakve su se krvave stvari događale u prošlom stoljeću i kakve im se događaju još i danas u Iraku, Siriji i drugdje. U dva tisućljeća postojanja kršćanstva zbog religije je pobijeno 70 milijuna kršćana, od kojih 45 milijuna u dvadesetom stoljeću. Time su kršćani najproganjanija religijska skupina na svijetu, upozorio je Košić.

hrt.hr