NOVE BONSKE OVLASTI Na javne funkcije ne mogu osobe osuđene za genocid i zločine protiv čovječnosti

Schmidt
Klix

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru potočari iskoristio je bonske ovlasti. 

Schmidt donio odluku o zabrani izbora i imenovanja na javne funkcije u BiH svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti. 

"Danas sam donio odluku i imam otvoreno u ladici još određenih odluka, kojima s želim pozabaviti pitanjima koje se tiču žrtava, Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status kao i status samog centra. Tim odlukama će se uraditi sljedeće: omogućit će Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da dalje razvije i širi aktivnosti koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, prevencija ponavljanja kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljem pomirenju. Bit će proširen centar Institutom za istraživanje i edukaciju. Imat ćemo međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih stručnjaka i stručnjaka za genocid i baviti pitanjem genocida kako bi dali doprinos ovom centru"

Obrazovanje mladih generacija

"Zajedno s čelnicima centra moja vizija daljeg razvoja centra je, ne samo da vršimo komemoraciju koja je bitna, nego da pristupimo obrazovanju mladih generacija u Europi, da im pokažemo i naučimo ih što se ovdje dogodilo. Također, trebamo razmišljati o visokopozicioniram stručnim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da Clinton koji je otvorio ovaj centar prije 20 godina, danas se obratio putem video linka i podsjetio na aktivnosti koje trebamo provoditi u budućnosit. U svojim ladicama imam još jedan set odluka. Pozivam vlasti BiH i međunarodnu zajednicu da u svoje ruke uzmu stvari, ako bude prepreka spreman sam staviti na njih svoj potpis. Ovo se odnosi na integraciju, unošenje podataka u kaznene evidencije ljudima koji su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine od međunarodnih sudova i Haškog tribunala. Ne može se tolerirati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuću evidenciju i da prođe kao da se ništa nije dogodilo"

Zabrana imenovanja i izbora na javne funkcije

"Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim osobama. Neke stvari će uslijediti, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete i naknade za žrtve genocida i ratnih zločina", rekao je Schmidt.

Naveo je kako su odluke sve spremne i čekaju samo potpis.

"Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da ih provodem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme" poručio je.

Na pitanje ima li ikakvih odluka vezanih za Milorada Dodika u tim dokumentima, rekao je kako danas razgovara na tlu RS i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način.

"Ovih dana osjećam određeni animozitet iz RS, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH", rekao je Schmidt.