Tko je zapalio Dalmaciju? Jesu li požari podmetnuti?

požar
Najkritičnije područje ono je između Splita i Omiša gdje se plamena fronta proteže na liniji dugačkoj više od 18 kilometara što je čini gotovo nemogućom za kontrolirati.

Kao i uvijek u ovakvim situacijama, građani se pitaju tko je odgovoran za požar, a po društvenim mrežama od sinoć se šire brojne teorije, pa čak i organiziraju akcije hvatanja navodnih piromana.

Dok su brojni građani uvjereni kako su požari podmetnuti zbog same činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mjesta iz vatrogasnih službi pozivaju na oprez s ovakvim konstatacijama te naglašavaju kako se jedino očevidom može utvrditi kako je požar nastao.

Iako više izvorišta požara budi sumnju u ljudski faktor, postoji i čitav niz prirodnih fenomena koji su mogli prouzrokovati ovako kataklizmičan požar. Jedno od njih ponudio je jutros vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina koji je, kako je rekao, na svoje oči vidio kako vatra doslovce može prekočiti s jednog mjesta na drugo.

- Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata vidjeli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi zrakom, nošen jakim vjetrom u par sekundi može izazvati plamen na sasvim drugom mjestu. Jasno da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali to ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donijet će policijski očevid i to je jedino relevantno - poručio je Glavina.

Slobodna Dalmacija