Splitski veterinar optužen da je tijekom pregleda uzrokovao smrt psa

Splitski veterinar optužen da je tijekom pregleda uzrokovao smrt psa
Zbog nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 46-godišnjeg veterinara, obznanio je DORH.

Kazneno djelo za koje se tereti veterinar je navodno počinio 15. i 16. lipnja 2015. DORH navodi da je veterinar bio svjestan da postupa na način koji odstupa od općeprihvaćenih profesionalnih pravila veterinarske struke i pristao na to prilikom obavljanja RTG pregleda mokraćnog sustava psa "British Gladiator Sonny" muškog spola, pasmine engleski buldog, i obavio postupak kateterizacije bez sedacije i anestezije.

Nadalje, tereti ga se da je ozlijedio stjenku uretre i mokraćnog mjehura psa, nanijevši mu tako veliku bol i patnju u vidu povraćanja krvavog sadržaja, krvarenja iz spolovila, ekstremno nadutog abdomena i intenzivnih unutarnjih bolova.

Nakon postavljanja sumnje na ozljedu uretre, okrivljenika se tereti da je propustio psa zadržati na liječenju do sanacije jatrogenih ozljeda i, umjesto da na njemu odmah poduzme operativni zahvat, u cilju pokušaja saniranja učinjene pogreške ili da ga uputi u drugu specijalističku ustanovu u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti, tereti ga se da je psa otpustio iz ambulante. Postupanje okrivljenika imalo je za posljedicu eutanaziju psa 16. lipnja 2015.