Skandalozan zaključak Hrvatske liječničke komore: Nitko nije odgovoran za smrt 1,5-godišnje Mije

Liječnička komora tako je potvrdila izvješće inspekcije Ministarstva zdravlja koje je zaključilo da prilikom liječenja djevojčice nije napravljena liječnička pogreška već da je došlo do organizacijskih, tehničkih i proceduralnih propusta koji su značajno produljili vrijeme zbrinjavanja, a to je moglo utjecati na ishod liječenja djeteta.

Pogrešku je napravila liječnica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu koja je poslala djevojčicu u bolnicu koja nije specijalizirana za djecu, i to bez liječničke pratnje. Osim toga izgubljeno je dragocjeno vrijeme jer je stupanj hitnosti prijevoza umjesto H1 bio upisan kao H3.

‘Dali su maksimum'

Greške su počinili i tehničar koji je sjedio u kabini s vozačem, a ne s pacijenticom, te KB Merkur koji nije unio sve podatke u anesteziološku listu.

Unatoč tome, smrt male Mije očito će proći bez ikakvih sankcija iako bi mala Mija vjerojatno danas bila živa da nije bilo pogrešnog postupanja!

- Zaključak je da nema liječničke nego su u pitanju proceduralne pogreške. Hrvatska liječnička komora zadužena je samo za stručna pitanja, tako da o proceduralnim i organizacijskim pogreškama i sankcijama istih ne odlučuje HLK. Iz tog razloga odlučeno je da nema kaznene ni disciplinske odgovornosti - kaže prof. Hrvoje Minigo, predsjednik HLK, piše jutarnji list.

Dodao je da su liječnici dali svoj maksimum i da nisu pogriješili, a sada je nezahvalno govoriti kakav bi bio ishod da je dijete odmah prevezeno u specijaliziranu bolnicu.
Traje istraga DORH-a

Otac malene Mije kaže da ga još uvijek nitko nije zvao i ne zna u kojoj je fazi istraga u vezi sa smrću njegove kćeri.

- Nisam dobio nikakva objašnjenja, a nismo pokrenuli ni sudski postupak jer čekamo nalaze inspekcija i policije - kaže Antunović. Od odvjetnika Stipice Akrapa doznajemo da Općinsko odvjetništvo nije podnijelo kaznene prijave protiv odgovornih jer još provodi istražne radnje.
Vozali je po bolnicama

Malena Mija preminula je 6. travnja nakon što je progutala zrno graha. Otac ju je oko 11 sati vlastitim prijevozom doveo na Hitnu pomoć u Heinzelovoj.

Liječnica Hitne savjetovala je Ivanu Antunoviću da sam preveze djevojčicu na Rebro. Ipak, na njegovo inzistiranje omogućila je sanitetski prijevoz, vozilo bez liječnika, koje je umjesto na Rebro djevojčicu prevezlo u KB Merkur, koji ne liječi djecu. Otorinolaringolozi nisu uspjeli izvaditi strano tijelo te su pozivali Hitnu i tražili prijevoz na Rebro. Hitna je stigla za sat vremena, što je po svemu sudeći bilo kobno za Miju.