Sanaderu produžen pritvor, odbijena jamčevina od 12,4 mil. kn

Ivo Sanader, HDZ, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Mladen Barišić, HDZ, Ivo Sanader, sabor, prisega, Ivo Sanader, Ivo Sanader, korupcija, Ivo Sanader, izručenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, Ivo Sanader, jamčevina, sloboda, Ivo Sanader, pritvor, sloboda, Ivo Sanader, Radimir Čačić, Ivo Sanader, presuda, Ivo Sanader, suđenje, bolnica, problemi sa srcem, sloboda, Ivo Sanader, Ustavni sud RH
Sanaderova obrana od suca je tražila je puštanje na slobodu uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Jamčevinu su svojim nekretninama Sanaderu ponudili Luka Bebić (kuća), Jerko Rošin (stan u Splitu), Mario Zubović (stan u Zagrebu) te Mirjana Sanader sa trećinom kuće, izjavio je Goran Suić iz Sanaderovog braniteljskog tima. Odvjetnica Jadranka Sloković najavila je žalbu na ovu odluku prenosi hrt.hr.

Iz suprotnog smjera na stražnja vrata

Ivo Sanader je na Županijski sud u Zagrebu doveden je kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila. U zgradu suda uveden je na stražnji ulaz, ali ne iz Petrinjske ulice, nego iz Amruševe, kojom se kolona vozila suprotnim smjerom. Sanader je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor određen mu je 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medije.

Obrana je krajem rujna podnijela ustavnu tužbu kojom se žalila na istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega. Ustavni sud je tužbu odbio, ali je Županjijskom sudu naloženo da Sud mora svaki put iznova procjenjivati je li opasnost od bijega realna. Podsjetimo, najveću jamčevinu u Hrvatskoj - 12 milijuna kuna za obranu sa slobode ponudio je samo varaždinski poduzetnik Davor Patafta.

Bivšeg premijera sumnjiči se za udruživanje za činjenje kaznenog djela u slučaju Fimi medije, odnosno za izvlačenje više od 100 mil. kuna iz ministarstava i javnih poduzeća. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna. Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.