Otvoren tunel Stupica, između Vrgorca i Makarske

odron, Makarska, Vrgorac, Vrgorac, Makarska, tunel, tunel, Makarska, Vrgorac, tunel, Vrgorac, Makarska, tunel, Sveti Ilija, Biokovo, tunel, tunel, igman, radovi, tunel, Mostar, Nevesinje
Nakon što je 24. listopada 2010., na predjelu Stupica, cestu zatvorio odron kamenja od nekoliko stotina tona promet je bio obustavljen sve do danas.

Struka je mjesecima tražila najbolje rješenje za saniranje klisura Stupice. Međutim, nitko nije želio preuzeti odgovornost i početi radove na klisuri s koje se svaki trenutak mogao očekivati novi veliki odron. Stanovnicima vrgorskog kraja prekipjelo je odugovlačenje s početkom saniranja odrona te su 24. prosinca 2010. organizirali veliki prosvjedni skup na Ravči, tražili su hitan početak radova na saniranju odrona. Zaredale su prijetnje stanovništva kako će blokirati promet na Jadranskoj magistrali i Dalmatini, ako hitno ne počnu radovi.

Zbog usijane atmosfere na Stupicu 17. siječnja 2011. stiže ministar Božidar Kalmeta koji od Hrvatskih cesta traži žurnu deblokadu ceste. Ministar isti dan potvrđuje kako će se problem Stupice riješiti tunelom koji će zaobići odron te kako će tunel biti dovršen do početka srpnja.

Sve do početka travnja Stupica miruje, vrše se mjerenja i ispitivanja statičnosti. Novi zaplet, činilo se tada koban jer je ministar Kalmeta prijetio kako će se odustati od projekta, nastaje kada 16. travnja 2011. bivši saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić traži od premijerke Kosor da hitno obustavi radove na Stupici zbog mogućih malverzacija s natječajem. Pančić je želio zaustaviti radove jer je smatrao kao se posao probijanja tunela ne smije dogovarati direktnom pogodbom bez javnog natječaja.

Ministarstvo prometa je inzistiralo na direktnoj pogodbi s izvođačem zbog ubrzavanja radova. Na Pančićev istup nadovezali su se njegove nekadašnje stranačke kolege. Predsjednik ŽO SDP-a Arsen Bauk i predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac poručili su s stranačke konferencije u Splitu kako traže obustavu radova na Stupici dok se ne provede istraga o uvjetima raspisivanja natječaja. Tako je županijska i gradska podružnica SDP-a interese stanovnika ovog kraja podredila interesima partijske središnjice iz Zagreba. Unatoč sitnim podmetanjima radovi na probijanju tunela na Stupici nastavljeni su, a tempo izvođača radova, koji su probijali 12 metra tunela dnevno, garantirao je završetak radova u rokovima. Nažalost, 26. svibnja na Stupici je nastradao radnik tvrtke Oktopus na kojega je pao kamen, srećom ozljede nisu bile opasne po život.
Tunel koji je danas pušten u promet dug je 230 metara. Cijena izgradnje je oko 20 milijuna kuna dok je za cjelokupnu sanaciju Stupice, što uključuje izgradnju još dva manja tunela i saniranje odrona planirano 47 milijuna kuna. Nakon završetka turističke sezone sada izgrađeni tunel ponovno će biti zatvoren za promet zbog završetka svih radova.

Direktor sektora održavanja Hrvatskih cesta, Tomo Vidović, nije krio zadovoljstvo zbog završetka radova u zakazanim rokovima. Ovom prilikom je najavio i punu sanaciju državne ceste D512 u narednom periodu.

Željko Primorac | dalmacijanews.com