Mesić je najveći krivac za presudu, a i smrt generala Praljka

Bivši predsjednik Hrvatskoga sabora i pročelnik Savjetodavnoga vijeća HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u četvrtak da je general Slobodan Praljak...

...svojim "moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haaškoga suda", koji je jučerašnjom odlukom doživio sramotan kraj, a da Vlada priprema političke i pravne mehanizme kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude.

Na predstavljanju dvaju svezaka svoje knjige "Državni udar" Šeks je u Osijeku kazao kako je tema ove knjige obrana prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH, upozorivši kako su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnoga stožera Janko Bobetko, već i RH, koja je, prema mišljenju toga Suda, djelovala u okviru zločinačkoga pothvata.

Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike 90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskoga naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala Praljka, ustvrdio je Šeks.

Ističe kako su u knjizi predstavljena razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koji svjedoče da su argumenti Haaškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi.

"Ovo je kraj Haaškoga suda, ali jedan sramotan kraj", poručio je Šeks.

Govoreći o mehanizmima koji su Vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude Šeks ističe kako su Vladi na raspolaganju mehanizmi pravne i političke naravi, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude, posebice dio kojim je hrvatski državni vrh iz 90-ih godina prokazan kao dio udruženoga zločinačkoga pothvata.

"To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haaški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj", istaknuo je Šeks.

(Hina)

30.11.2017 u 16:27