Mesić je najveći krivac za presudu, a i smrt generala Praljka

stjepan mesić, sabor, lista, stjepan mesić, uhićenje, Franjo Tuđman, stjepan mesić, Stipe Mesić, osuda, Patria, ivan tepeš, Stipe Mesić, hrvatski sabor, Vlada Hrvatske, stjepan mesić, primanje mita, oklopna vozila, Finska, stjepan mesić, nakon isteka mandata, hrvatski sabor, stjepan mesić, bivši predsjednik RH, stjepan mesić, Ministarstvo državne imovine, Ured bivšeg predsjednika države, stjepan mesić, vladimir šeks, Slobodan Praljak
...svojim "moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haaškoga suda", koji je jučerašnjom odlukom doživio sramotan kraj, a da Vlada priprema političke i pravne mehanizme kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude.

Na predstavljanju dvaju svezaka svoje knjige "Državni udar" Šeks je u Osijeku kazao kako je tema ove knjige obrana prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH, upozorivši kako su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnoga stožera Janko Bobetko, već i RH, koja je, prema mišljenju toga Suda, djelovala u okviru zločinačkoga pothvata.

Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike 90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskoga naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala Praljka, ustvrdio je Šeks.

Ističe kako su u knjizi predstavljena razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koji svjedoče da su argumenti Haaškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi.

"Ovo je kraj Haaškoga suda, ali jedan sramotan kraj", poručio je Šeks.

Govoreći o mehanizmima koji su Vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude Šeks ističe kako su Vladi na raspolaganju mehanizmi pravne i političke naravi, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude, posebice dio kojim je hrvatski državni vrh iz 90-ih godina prokazan kao dio udruženoga zločinačkoga pothvata.

"To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haaški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj", istaknuo je Šeks.

(Hina)