Haker iz Zaprešića ide u Remetinec: otkriveno da je samo na Bitcoinima zaradio 1,5 milijuna kuna

haker
Županijski sud u Velikoj Gorici objavio je kako je uhićenom mladiću, za kojeg se sumnja da je upravljao Webstresserom, najvećim svjetskim ilegalnim internetskim servisom za kibernetičke napade, određen jednomjesečni pritvor zbog, stoji u obrazloženju, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

"Osumnjičenik se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu, te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.", stoji u objašnjenju suca koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Zatvor je, kaže se u priopćenju suda, određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo.

"Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 kuna (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta", stoji u odluci suda.

Podsjećamo, jučer je na području zagrebačke županije uhićen 19-godišnji mladić koji je vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade, Webstresser.org.

MUP je akciju uhićenja u Hrvatskoj sproveo nakon višegodišnje suradnje s Europolom i brojnim policijama iz inozemstva. Iako jučer nije htjela pustiti informaciju u njegovom identitetu u javnost, danas su ipak procurili detalji, piše Net.hr.

Uhićeni 19-godišnjak je Kristijan R. iz Zaprešića, a osim njega uhićena su još dvojica mladića, 19-godišnji Jovan M. iz Prokuplja, te još jedan 19-godišnjak iz Rume.

"Šteta prouzročena ovim napadima je značajna", tvrde nizozemskih istražitelji objašnjavajući kako nakon Ddos (Distributed Denial of service) napada, žrtve moraju uložiti značajna sredstva kako bi ponovno osposobile i zaštitile svoje računalne sustave.

Jovan M. je imao hakerski nadimak 'm1rk', dok se na Facebooku predstavljao kao Mirkovik Babs. U svojoj komunikaciji često je spominjao programiranje, a priznao je i da stoji iz WebStressera. Ispod posljednje fotografije što ju je objavio 3. travnja prijatelji su mu, nakon objavljivanja informacije o uhićenju, ostavili brojne poruke od kojih većina glasi jednostavno RIP.

U svojim je objavama na društvenim mrežama Jovan M. često spominjao i drugog administratora WebStressera, Krisa, a riječ je, kako doznaje Net.hr, upravo o Kristianu R., mladiću iz Zaprešića. Njih dvojica imali su identičnu tetovažu, na glagoljici ispisano ime ‘Leonard'. Nije isključeno da je riječ o osobi za koju su mladići radili, odnosno pripremali i prodavali DdoS napade.

vijesti.hr