NIJE MU PRVI PUT Haker iz Banje Luke pokušao iznuditi 130 tisuća eura od tvrtke u Hrvatskoj

Haker
Ilustracija

Policija u Banjoj Luci kazneno je prijavila jednog državljanina BiH zbog pokušaja da od tvrtke u Hrvatskoj računalnom prijevarom iznudi gotovo 130 tisuća eura, potvrđeno je.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, muškarac inicijala A. B. kazneno je prijavljen banjolučkom Okružnom tužiteljstvu nakon što je istragom utvrđeno da je od lipnja do kolovoza 2021. godine uporabom elektroničke pošte instalirao računalni virus u sustav tvrtke u Hrvatskoj i "zaključao" datoteke u njenom sustavu, prenosi Hina.

Za njihovo deblokiranje odnosno neobjavljivanje sadržaja na internetu tražio je isplatu protuvrijednosti od milijun kuna u bitcoinima. Portal Nezavisnih novina navodi kako je počinitelj tog kaznenog djela Aljoša Borković iz Banje Luke i da je njegova žrtva bila tvrtka Petrokemija.

Borković je haker koji je navodno od ranije dobro poznat policiji po sličnim iznudama i opetovano je kazneno prijavljivan. Ranije je na sličan način ucjenjivao jednu tvrtku iz Banje Luke, od koje je pokušao iznuditi 150 tisuća eura.