Damir Krstičević: Hrvatski branitelji ponosni na svoje generale

...obratili nakon što su prije godinu dana, u prvostupanjskom postupku, osuđeni na ukupno 42 godina zatvora.

»Ponosan sam što mi je Ante Gotovina prijatelj, što bio i moj zapovjednik i suborac. Vrsni vojnik i profesionalac, časnik koji nikada nije zaboravio biti čovjek, a sudi mu se upravo zbog toga, zbog nečega što on nije. Njegovo obraćanje sucima, koji će mu presuditi, nije ni moglo biti drukčije. To je bio pravi Ante Gotovina. Tako se ponaša moralan čovjek i časnik pobjedničke vojske«, izjavio je za Vjesnik umirovljeni general Damir Krstičević, ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade i suborac Ante Gotovine.

Kao izravni sudionik Oluje, koji »dobro zna što je i kako bilo«, kaže kako mu je teško uopće i razmišljati o tome hoće li Žalbeno vijeće povjerovati Gotovini i Markaču. »Na njihovoj su strani činjenice.

Mi znamo da oni nisu ni trebali završiti u Haagu, a nadam se, želim vjerovati u to, da to isto sada znaju i oni koji će donijeti konačnu presudu. Daj Bože da se što prije vrate slobodi koju upravo njima Hrvatska duguje«, ističe Krstičević.

Najmlađi general hrvatske vojske, kojeg je predsjednik Mesić umirovio prije 12 godina iz istog razloga kao i Antu Gotovinu, ne želi ni pomisliti na mogućnost da bi ishod »višegodišnjeg haaškog horora« mogao biti nepovoljan.

Nada se, jer mu drugo ne preostaje, da Žalbeno vijeće neće nanijeti nepravdu generalima, njihovim obiteljima, ali ni Hrvatskoj koja je pobijedila u nametnutom ratu zbog kojeg joj se sada posredno sudi. »Ma kakva u konačnici bila, a daj Bože da bude pravedna i utemeljena na činjenicama koje su na našoj strani, ništa neće i ne može zatamniti Domovinski rat. Novi naraštaji moraju znati da je naša domovina nastala na žrtvi branitelja, onih koji su dali živote i prolili svoju krv za Hrvatsku koja je danas članica NATO-a, a ubrzo i Europske Unije«, kaže Krstičević u izjavi za Vjesnik.