Biskupi: Bolje ne ući u EU nego potpisati sporazum

biskupi eu, biskupska konferencija, biskupska konferencija, Banja luka, hrvatski biskupi, poziv, izbori, biskupijska konferencija, hrvatski biskupi, izbori, izbori u BiH

...od igranja vatrom na ovim područjima gdje je, ne tako davno, posezanje za tuđim teritorijem proizvelo ogromne ljudske tragedije upravo zbog kršenja međunarodnog prava i obveze čuvanja mira – upozorila je svojim priopćenjem Komisija ‘Iustitia Et Pax’ Hrvatske biskupske konferencije u svom priopćenju o hrvatsko-slovenskom razgraničenju.

U oštro intoniranom priopćenju koje potpisuje predsjednik Komisije, mons. Vlado Košić, ističe se kako se novim sporazumom zapravo pristaje na neopravdano posezanje Slovenije za hrvatskim teritorijem jer Slovenija već ima pravo pristupa otvorenom moru preko hrvatskih i talijasnkih teritorijalnih voda.

- Nije dakle riječ o slobodi plovljenja ili o "izlazu na otvoreno more", nego o teritorijalnim presizanjima i zbog toga je slovenska vlada od konca 2008. pa do ove jeseni blokirala Hrvatsku u njezinu napredovanje prema EU – naglašava se u pripćenju i ističe kako 'niti jedna država članica EU do sada nije ucjenjivala drugu državu-kandidata za EU ustupkom njezina državnog područja'.

Hrvatska vlada i Sabor nemaju pravo na to pristati, pa ni po cijenu neulaska u EU ili nastavka blokade. Jer hrvatski građani ne će željeti ući u EU, ako ona u ovom krucijalnom pitanju ne dokaže da ona jest zajednica prava i moralnih vrijednosti – ističe se u crkvenoj osudi Sporazuma o arbitraži koji su postigli Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Osim što tvrdi da hrvatski političari koji potpišu ovakav dokument neće smjeti izaći pred građane, ali ni svoju djecu i unike, komisija hrvatske političare posebno proziva zbog tajne diplomacije.

- Ova dva naroda stare kršćanske, katoličke tradicije nikada u 14-stoljetnoj povijesti susjedstva nisu imali značajnijih prijepora, dok je sadašnja tajna diplomacija, daleko od očiju hrvatske javnosti, u stanju poremetiti i uzdrmati ovaj vrijedni povijesni polog, te otvoriti Pandorinu kutiju opasnog međunarodnog presedana, u ovom trusnom dijelu Europe, koji još uvijek vida rane iz vremena totalitarnih režima i nedavnih osvajačkih ratova – upozorili su hrvatski biskupi.

hina