Biskupsko ređenje mons. Tome Vukšića 2. travnja u Mostaru

Katedrala u Mostaru
Uime Ministarstva obrane BiH na misi i obredu ređenja bit će prisutna zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš i Muhamed Smajić, tajnik Ministarstva.

Iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjelovat će oko pedeset oficira i stotinu pedeset vojnika.

Ured katoličkog vojnog dušobrižništva predstavljat će mons. Tomo Knežević, ravnatelj te devet vojnih kapelana, kao i djelatnici Ureda.

Na ređenju će biti prisutni predstavnici različitih razina civilnih vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i lokalnih vlasti, diplomacija akreditiranih u BiH, političkih, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i privrednih institucija, te Malteškog reda.

Biskupski red će mons. Vukšiću podijeliti trojica biskupa ordinarija iz Bosne i Hercegovine - kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski kao glavni zareditelj, te mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, kao suzareditelji.

Uz njih, svoje sudjelovanje najavio je još 21 (nad)biskup iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije, između kojih i tri apostolska nuncija - mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u BiH, mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i mons. Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu.

Uz vojne ordinarije iz Hrvatske i Austrije, bit će prisutni i generalni vikar vojnoga ordinarijata u Slovačkoj, delegat vojnoga biskupa iz Njemačke, te vojni vikar iz Slovenije.

Dolazak na ređenje najavilo je više od 250 svećenika iz BiH i okolnih zemalja.

Deseteročlanu delegaciju Srpske pravoslavne crkve predvode dvojica pravoslavnih episkopa - Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, i Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski.

Također, sudjeluju predstavnici Islamske zajednice - Seid ef. Smajkić, mostarski muftija, i Ismail ef. Smajlović, vojni muftija u BiH.

Na misu dolaze i članovi obitelji novoga biskupa, kao i skupina vjernika iz njegove rodne župe Studenci, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)