Bioinžinjering: Bakterije koje pretvaraju ugljični dioksid u čisto biogorivo

Modifikovana bioinžinjeringom, bakterija pretvara ugljik u izobutanol - alkohol koji može zamijeniti ili se pomiješati s benzinom, te koristiti u vozilima. Ovo bi nam uveliko moglo pomoći da smanjimo ovisnost o fosilnim gorivima, a samim time i značajno smanjimo emisije ugljičnog dioksida.

Bakterija Ralstonia eutropha je inače u stanju pretvoriti molekule ugljika iz šećera u polimer. Mijenjanjem njihovih gena biolozi sa MIT-ija su bili u mogućnosti da stvore novu vrstu bakterije koja umjesto polimera proizvodi izobutanol.

Za razliku od uobičajenih biogoriva koja moraju proći kroz proces modifikacije kako bi se koristila u automobilima, ovo novo gorivo proizvedeno od bakterija iz tla bi moglo direktno zamjeniti benzin, a da pri tome ne zahtjeva nikakav proces rafiniranja.

Goriva poput izobutanola su potencijalna zamjena za benzin, jer mogu raditi u današnjim motorima bez ikakve modifikacije, za razliku od ostalih biogoriva, kao što je etanol.

Naučnici trenutno pokušavaju bioinžinjeringom modifikovati bakterije za stvaranje izobutanola direktno iz emisija fosilnih goriva. Oni vjeruju da bi se, sa dodatnim genetskim promjenama, bakterije mogle hraniti ugljikom iz bilo kojeg izvora - od industrijskih plinova do poljoprivrednog otpada.

Uskoro, tehnologija bi mogla pretvoriti naše drevne neprijatelje, kao što je E. Coli bakterija, u korisne rafinerije goriva.

pixelizam .com