ZAŠTIĆENA KOLONIJA PTICA Nestala četiri jaja rijetkog albatrosa, u potragu se uključila i policija

ZAŠTIĆENA KOLONIJA PTICA Nestala četiri jaja rijetkog albatrosa, u potragu se uključila i policija

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja iz zaštićene kolonije ugroženih ptica na Južnom otoku. Tijekom rutinskih provjera utvrđeno je da su jaja toroe ili sjevernog kraljevskog albatrosa nestala s litice Taiaroa Head u blizini Dunedina, priopćio je Odjel za zaštitu prirode (DOC), piše Hina.

Taiaroa Head jedino je kopneno mjesto na svijetu gdje se toroe razmnožavaju i potpuno je ograđeno. Regionalna voditeljica operacija DOC-a Annie Wallace rekla je da je nestanak vrlo neobičan događaj. "Kolonijom se upravlja i prati godinama i čudno je da jaja nestanu bez traga", rekla je.

"Ovo je poražavajuće"

"Još uvijek nije jasno što se dogodilo, a mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo s ljudima koji bi mogli imati relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda uzeta jer nema znakova da su ih pojeli grabežljivci."

Ptice su ugrožene klimatskim promjenama, ribolovnim praksama, plastičnim onečišćenjem i gubitkom staništa, rekla je Wallace. Sporo se razmnožavaju pa su sva jaja i mladunci važni za populaciju.

"Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo nebrojene sate u brigu o ovim pticama u izazovnim uvjetima, rashlađujući ih tijekom vrućih dana, radeći na sprječavanju napada muha i osiguravajući dopunsku hranu za pothranjene piliće."

Toroa je jedna od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od 3 metra. Preostalo je oko 17.000 ptica, a rasprostranjene su diljem Južnog oceana. Većina se razmnožava na nekoliko otoka u novozelandskom otočju Chatham.