Za Mostarca koji je zaklao turistkinju u Splitu zatraženo 40 godina zatvora

...riječi na suđenju za ubojstvo koje je prošlog ljeta šokiralo Split i Hrvatsku. Tužiteljica je još jednom pokušala uvjeriti vijeće da je Edi počinio teško ubojstvo na osobito okrutan i podmukao način. Motiv ubojstva još nije poznat, no odvjetništvo smatra da je povod bio seksualne naravi.

- Nikada nećemo znati da li je optuženi ostvario seksualni čin ili samo pokušao - kazala je tužiteljica. Djelomični otisci prstiju i predmeti pronađeni nedaleko od mjesta gdje je zakopao Selenu, za odvjetništvo ne ostavljaju mjesta sumnji u Edijevu krivnju.

'Selena je cijelo vrijeme trpila strah...'

Psihijatrijsko vještačenje mu je ustanovilo asocijalno-disocijalni poremećaj, narcisoidnu prirodu i sklonost sadizmu. Odvjetništvo smatra da je Selena cijelo vrijeme trpila veliki strah, pogotovo gledajući u nepoznatog muškarca s velikim nožem u ruci.

- Sigurno nije ništa govorio, kao što ne govori ni u sudnici. Nikoga izravno ne gleda i ponaša se kao da se sudi nekome drugom - naglasila je tužiteljica Stipišić. Tada ju je Mišić pogledao u oči i fiksirao nekoliko sekundi.

Strah koji se Splićanima uvukao u kosti nakon zločina, smatra tužiteljstvo, dovoljno govori o okrutnosti ubojstva. Tužiteljstvo je za Edija zatražilo maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

'Krive su ciste na mozgu u kombinaciji s vrućinom i iscrpljenošću'

Odvjetnik Frane Gorjanc drži da njegov štićenik nije počinio zločin na način kako navodi optužnica. Smatra da su ciste pronađene na Edijevom mozgu u kombinaciji s vrućinom i iscrpljenošću mogle uzrokovati epileptički napadaj. Posljedica toga je moguća amnezija i nekontroliranje postupaka zbog kojih bi Edija trebalo osloboditi.

Za odvjetnika Gorjanca je upitno i trajanje bolova koje je Selena trpila, obzirom da je brzo iskrvarila. Tragovi gušenja ukazuju i na mogućnost da je bila onesviještena i da ih nije ni osjećala. U prilog tome Gorjanc navodi i samoljepivu traku kojom je bila vezana, a na kojoj nema tragova trzanja ruku i pružanja otpora. Sve to Edijevom odvjetniku kazuje da u pitanju nije bilo okrutno ubojstvo.

'Nije iskoristio njezino povjerenje kad se nisu ni poznavali'

Odvjetnik je pokušao pobiti i kvalifikaciju podmuklog zločina, jer ona podrazumjeva iskorištavanje nečijeg povjerenja. U ovom slučaju to ne stoji, smatra Gorjanc, jer se Edi i Selena nisu poznavali.

- Ukoliko se Edija osudi, to bi trebalo biti za obično, a ne teško, okrutno i podmuklo ubojstvo - kazao je branitelj.

Sudsko vijeće pod presjedanjem suca Vladimira Živaljića će u četvrtak u 13 sati proglasiti nepravomoćnu presudu.

Brat ubijene Selene, Emanuele, koji je slušao završne riječi, rekao je kako je jedina pravedna kazna za ubojicu, kazna od 40 godina.

Vještakinja: Nikada nisam vidjela tako brutalno ubojstvo

Na ročištu u utorak svjedočila je patologinja Marija Definis Gojanović. Edijev odvjetnik Frane Gorjanc pokušao je njeno svjedočenje usmjeriti k tome da je Selena bila onesviještena i da nije patila. Dokazivanje toga bi u konačnici moglo njegovom štićeniku prepoloviti zatvorsku kaznu s maksimalnih 40 godina zatvora. Profesorica Definis Gojanović je posvjedočila da se u svojoj 20 godina dugoj karijeri sudskog vještaka nije susrela s ovakvim drastičnim rezanjem vrata, kojim je skoro otkinuta glava.

Podsjetimo, Edi Mišić je Meksikanku Selenu Macedo ubio prošlog ljeta. Vezao je ljepljivom vrpcom i kuhinjskim joj nožem gotovo odrubio glavu. Selenu su pronašli zakopanu na Marjanu.

24sata.hr