Spriječena isporuka oružja i droge u Zagreb, uhićene četiri osobe

uhićenje

Kako je priopćeno na konferenciji za novinare, sprovedeno je više odvojenih akcija sa ciljem razbijanja organizirane kriminalne grupe koja je duži vremenski period na području Sarajeva i šire skladištila opojnu drogu i oružje koje je prodavala u zemljama Europske unije.

Istaknuta je jučerašnja akcija "Sunce" u kojoj su uhićene dve osobe. U tijeku akcije pripadnici SIPA uhitili su četiri osobe i izvršili sedam pretresa lokacija i uspjeli da spriječe dvije isporuke oružja i droge u glavni grad Hrvatske.

Jedna od uhićenihh osoba je državljanin Srbije i nije imala prijavljen boravak u BiH, dok se za dve osobe, najvjerojatnije porjeklom iz Hrvatske, i dalje traga. Pronađena je blizi 10 kilograma eksploziva, namjenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu radi izvršenja kaznenih djela, kao i veća količina opasne materije žive, četiri automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle...

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga - 9,5 kg marihuane, 3 kg "spida" i 300 grama heroina. Kako je priopćeno, u dva vozila koja su su kretala prema Hrvatskoj pronađen je dio oružja, dok je ostatak pronađen na sedam lokacija.

SIPA je ocjenila da je ovo jedna od najvećih zapljena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH. Na konferenciji je bilo govora i o ostalim akcijama među kojima je i akcija "Damask". SIPA je u proteklom periodu uspjela da locira i uhiti osobu koja se krila u šumama u okolini Zenice, a koja se vratila iz Sirije u BiH.